Aldersgrense på mobilabonnement

Mange barn har sin egen mobiltelefon, men de har likevel ikke lov til å tegne sitt eget mobilabonnement. Les mer om aldersgrense på mobilabonnement, og hva foresatte bør vite når de inngår avtale om mobilabonnement for barn og unge.

Generelt om aldersgrense på mobilabonnement 

Mobilbruken blant barn og unge øker stadig, og en rekke mobiloperatører tilbyr abonnementer som er særlig rettet mot yngre personer.

En undersøkelse gjort av Medietilsynet i 2018 viste at 87% av barn i aldersgruppen 9 – 11 år hadde sin egen smarttelefon. Det er grunn til å anta at over 90% i samme aldersgruppe har egen mobiltelefon i dag.

Aldersgrense på mobilabonnement er 18 år. Det er blant annet fordi yngre personer ikke regnes som kredittverdige. Derfor er reglene slik at foreldre eller foresatte må stå som juridisk eiere av barnets mobilabonnement.

Barnets navn kan imidlertid stå oppført som bruker av mobilabonnementet, selv om foreldre står som eiere. Da plikter mobiloperatøren å sørge for at reklameinnholdet som sendes på SMS er egnet for barn.

Personer som ikke har fylt 18 år har imidlertid lov til å kjøpe eget kontantkort, da dette gir god kontroll over forbruket, og fungerer på en annen måte enn et mobilabonnement.

I Norge er det 18 års aldersgrense på mobilabonnement. Foreldre som ønsker at dere barn skal få mobil, må derfor stå oppført som eiere av abonnementet. Barn og unge under 18 år kan imidlertid stå oppført som brukere.

Derfor er det aldersgrense på mobilabonnement

Det er ikke bare kredittverdighet som er grunnen til at barn ikke kan tegne sitt eget mobilabonnement. Ifølge Forbrukerombudet ble det i sin tid avdekket et sikkerhetsbehov for å verne barn mot kjøp av kostbare spill og ringetoner via mobiltelefonen.

Siden barn lett blir påvirket av reklamer på mobilen, opplevde mange foreldre å få svært dyre mobilregninger. Derfor bestemte myndighetene at det måtte være en aldersgrense på mobilabonnement, og denne grensen ble satt til 18 år.

Tips: Se alle beste mobilabonnement på forsiden.

Når kan foreldre tegne mobilabonnement for sine barn?

Det er ingen nedre aldersgrense for når foreldre eller foresatte kan gi sine barn mobil og mobilabonnement. Forbrukerrådet anbefaler ikke mobil til barn under 10 år, men dette er noe som hver familie kan bestemme helt selv.

Mange foreldre føler det er trygt å vite at barnet har mobiltelefon, slik at de kan ringe hjem ved behov. I tillegg er det praktisk når barnet er på besøk hos venner, for å avtale henting eller lignende.

Det er ingen fasitsvar på når barn bør få sin egen mobiltelefon. Det kommer helt an på familiens behov. De fleste barn i Norge får imidlertid sin første mobil når de er mellom 8 og 10 år.

Valg av mobilabonnement til barn og unge

Flere av de største mobiloperatørene på markedet tilbyr egne mobilabonnementer som er tilpasset personer under 18 år. Hos de fleste er det mulig å opprette en sperre i mobilabonnementet for kjøp. I tillegg tilbys ofte en tjeneste som kalles datakontroll. Det vil si at foreldre unngår å få en ekstra dyr mobilregning selv om barnet har brukt opp datamengden som inngår i månedsabonnementet. Det er dessuten ofte flere sikkerhetstjenester inkludert i denne abonnementstypen.

Telenor har 2 ulike mobilabonnementer for barn og unge:

  • Trygg Start 400 MB
  • U18

Trygg Start 400 MB er tiltenkt barn under 13 år. Foreldre som bestiller dette, får både oversikt og kontroll over barnas mobilbruk. Inkludert i dette mobilabonnementet er sikkerhetstjenestene nettslett, datakontroll, sikker bruk og nettvern.

U18 passer for personer i aldersgruppen 13 – 18 år. I dette abonnementet inngår enda flere sikkerhetstjenester enn i Trygg Start 400 MB. U18 har dessuten ubegrenset bildelagring, og det er mulig å velge et mobilabonnement som inkluderer mellom 1, 3, 7, 10 eller 20 GB mobildata.

I begge disse abonnementene inngår fri tale og SMS.

Lesetips: Telenor.no: – Mobilabonnement for barn og unge

Oppsummering

  • Aldersgrense på mobilabonnement er 18 år. Barn under 18 år bør stå som brukere, men foreldrene må stå som eiere av abonnementet.
  • Det er ingen nedre aldersgrense for når barnet kan få sin første mobiltelefon med abonnement.
  • Mobiloperatører har vanligvis mobilabonnementer som passer spesielt godt for barn og unge. Som regel inneholder disse flere nyttige sikkerhetstjenester.
  • Trygg start 400 MB og U18 fra Telenor er eksempler på mobilabonnementer for personer under 18 år.