Bruk mobilen smart i ferien

Mange av oss er i gang med å planlegge sommerferien. Enten vi gleder oss til sand mellom tærne eller å utforske nye byer, så må en del praktiske ting ordnes før vi kan dra. Her kan du lese hva du bør tenke over for å bruke mobilen på en trygg og økonomisk smart måte.

Med mobilen på ferie

Når vi er på ferie ønsker vi å ha færrest mulig bekymringer. Ved å planlegge mobilbruken på forhånd, kan vi slappe av også når vi sender bilder, sjekker feeden og ringer hjem fra fjerne strøk.

Noen enkle forhåndsregler du kan ta inkluderer:

 • Last ned innhold du vil se og høre på forhånd
 • Vær bevisst på roaming
 • Slå av roaming i internasjonalt farvann og på fly
 • Sjekk hvilke avtaler ditt mobilselskap har med operatører i andre land
 • Følg med på velkomstmeldingen du mottar dit du kommer
 • Benytt datakontroll
 • Bruk wifi, med forsiktighet
 • Benytt lokale SIM-kort der det lønner seg

Roam Like Home i Europa

I 2017 innførte EU nye regler for dataroaming, noe som ble kalt «Roam Like Home». Det går helt enkelt ut på at når man ferdes innen EU , Storbritannia og EØS-området, kan man benytte telefonen til samme pris som i hjemlandet.

Dermed kan du ringe, sende meldinger og strømme data, uten å betale ekstra for det. Du betaler kun den prisen du har i det eksisterende abonnementet ditt.

På denne måten trenger man ikke bekymre seg særlig mye om kostnadene ved mobilbruk når man reiser i Europa. Man kan kose seg på Middelhavets strender, og bruke telefonen som om man var på hytta i Norge.

Det er imidlertid viktig å huske på at disse reglene ikke gjelder når man er på fly, eller hvis man er på en båt i internasjonalt farvann. Så underveis på slike transportetapper kan det være lurt å være forsiktig med mobilbruken, også i Europa.

Det er dessuten slik at dette ikke gjelder når man med et norsk abonnement ringer til EU og til EØS-land fra Norge. Slike samtaler prises innenfor den vanlige avtalen man har med sin operatør.

Det er mange ting man ønsker å bruke telefonen til når man er ute på reise. Heldigvis har EU innført regler som medfører at prisen for dataroaming er den samme som man har i hjemlandet, når man er på reise i EU, Storbritannia og EØS-området.

Ulike regler utenfor Europa

Hvis du skal på reise til et land utenfor Europa, bør du på forhånd sjekke om din operatør har avtale med en mobiloperatør i det landet. Hvis det er tilfelle, kan det hende du fortsatt kan få relativt rimelig mobilbruk.

Prisene kan imidlertid variere mye. Det kan være temmelig kostbart både med ringing og mobildata i enkelte land, hvis operatøren din ikke har en avtale med noen der. Når du sjekker dette på forhånd, bør du derfor også sjekke hos andre mobiloperatører enn den du benytter.

Hvis en annen operatør har avtale, kan det hende det vil lønne seg for deg å skifte operatør.

En annen mulighet i land med kostbar mobilbruk, kan være å kjøpe et lokalt sim-kort.

Ulempen med det er at det vil ha et annet nummer. Men på ferie skal kanskje ikke så mange nå deg uansett? Du kan oppgi nummeret til dine nærmeste, og ellers nyte at ikke sjefen vet det.

Følg med på velkomstmeldingen

Når man ankommer et fremmed land, får man alltid en velkomstmelding fra den mobiloperatøren man blir koblet på. Kanskje mottar man flere.

Det er lurt å lese hva det står i den meldingen, og hvilke priser som blir oppgitt. Hvis det er svært høye priser, kan du da velge å finne alternative måter å bruke mobilen på.

Bruk hotellets wifi

En slik metode er å benytte wifi på hotellet hvor du bor. De fleste hoteller tilbyr det. Da kommer du kun på nett når du er på hotellet, men kanskje det holder. Da kan du sørge for å gjøre ferdig meldinger og surfing når du er der, og deretter kan du virkelig nyte det nye stedet uforstyrret når du går fra hotellet.

Likevel bør du bruke slike wifi-nett med forsiktighet. Benytt deg bare av dem som er sikret, og ikke åpne nettverk. På åpne nettverk kan du i verste fall risikere at hackere infiserer telefonen, og enten infiserer den med skadelig programvare eller forsøker seg på ID-tyveri. Det kan du lese mer om på Telenors nettsider.

Dersom det kun er åpne wifi-nettverk som er alternativet til å benytte kostbar data, kan det derfor likevel være fornuftig å bruke data.

De fleste hoteller tilbyr wifi-nettverk. Det kan lønne seg å benytte seg av det tilbudet, men kun dersom det er et sikret nettverk.

Last ned filmer og musikk

Mye av databruken vår går til å strømme musikk og filmer. Samtidig har dagens telefoner som regel stor lagringskapasitet.

Derfor lønner det seg å laste ned musikk og filmer på forhånd, før man reiser til land hvor roaming kan være dyrt. Det kan du gjøre via flere ulike tjenester, blant annet Google Play.

Å velge ut filmer, og lage en spilleliste, kan dessuten være en veldig hyggelig del av planleggingen av ferien.

Oppsummert

Ta hensyn til hvor du skal dra, og planlegg mobilbruken din deretter. Hvis du reiser innen Europa, kan du som regel forvente at prisen for mobilbruken er den samme som hjemme i Norge.

Ting du bør være oppmerksom på inkluderer:

 • Roam Like Home gjelder i EU, Storbritannia og EØS-området
 • Roam Like Home gjelder ikke i internasjonalt farvann og på flyreiser
 • Utenfor Europa kan roaming være dyrt
 • Last ned musikk og filmer før du drar
 • Bruk wifi på hotellet, hvis det er sikret