Hvordan bruke mobiltelefonen som ruter

Enkelte ganger kan det være smart å bruke mobiltelefon som ruter. Vi forteller deg hvordan du går frem når du vil benytte mobilen din som trådløs hotspot, og hvilke fordeler og ulemper denne metoden har.

Hva menes med mobiltelefon som ruter? 

Internett-tilgang har blitt en naturlig del av hverdagen vår, da de aller fleste har internett hjemme hos seg selv. Likevel er det slik at man noen ganger kan oppleve å være uten internett. Det kan for eksempel være dersom du er på bilferie eller reiser bort noen dager på hytta. I slike tilfeller er det mulig å benytte sin egen mobiltelefon som ruter, og dermed kunne tilkoble enheter som PC eller nettbrett.

Har du mobilabonnement, vil du ha en valgt mengde mobildata hver måned. Det gjør at du har internett-tilgang uansett hvor i landet du befinner deg. Oppholder du deg på et sted uten nett og har behov for å utføre oppgaver på din PC eller nettbrett, løser du dermed problemet ved å bruke mobiltelefon som ruter.

Selv om flere er klar over at denne muligheten finnes, er det likevel få som vet hvordan man man går frem.

Ikke alle vet at man på en enkel måte kan få internett-tilgang på en enhet ved hjelp av en mobiltelefon. Da bruker du mobilnettet slik at du kan utføre oppgaver eller surfe på nett på din PC.

Hva er en ruter?

En enhet som leverer Wi-Fi-tilkobling er en ruter, og hjemme i boligen din er den antageligvis koblet sammen med et modem. Ruteren lager et trådløst nettverk slik at du kan koble på din mobiltelefon, TV eller nettbrett.

Wi-Fi er et trådløst nettverk, der begrepet er en forkortelse for “Wireless Fidelity”. Det som skjer når du bruker mobiltelefon som ruter, er at ruteren kobler internett til de trådløse enhetene dine, og oppretter et lokalt nettverk (LAN) som dine enheter kan få tilgang til.

Er du for eksempel på et hotell eller på en café, vil du ofte finne en Wi-Fi-logo i lokalet. Det betyr at du kan koble deg på nett gjennom et hotspot-nettverk. Med andre ord er dette en sone der man kan få internett-tilgang gjennom Wi-Fi-teknologien.

Uten slike hotspot-nettverk vil du ikke klare å koble deg til trådløst internett med PC eller nettbrett. Bruker du mobiltelefon som ruter, vil du likevel få internett-tilgang.

Tips: Se vår forside for alle beste mobilabonnement: mobilabonnement.com/

Hva er mobildata?

Det kan være lurt å vite hva mobildata er når du skal bruke mobiltelefon som ruter. Det er forskjell på mobildata og Wi-Fi, og mobildata er et nettverk som finnes på mobilen. Når du ikke har anledning til å koble deg på Wi-Fi med mobilen, bruker du mobildata. For å kunne bruke dette, må du aktivere nettverket på mobilen din slik at den benytter 4G eller 5G.

Når det gjelder trådløst bredbånd, er dette stasjonært og tiltenkt primærboliger. Et mobilt bredbånd er derimot ment for sekundærboliger eller når du er på farten. Du kan dermed ikke bruke et trådløst bredbånd på andre steder enn der du bor.

Med mobildata kan du derimot ta med deg 4G/5G-dekningen din i bilen eller på hytta. Da kan du surfe på nett, lese e-poster eller se videoer via mobilnettet.

I Norge har vi tre ulike mobilnett, som drives av Telenor, Ice eller Telia. Når du bruker mobildata på din mobiltelefon, benytter du mobilnettet til en av disse tre operatørene.

Slik går du frem når du vil benytte mobiltelefon som ruter

Fremgangsmåten for hvordan du bruker mobiltelefon som ruter, vil være avhengig av om du har Android-telefon eller en iPhone. Det er fordi de ulike mobiltelefonene har forskjellig type operativsystem.

Operativsystemet til Apple heter iOs, og brukes på enheter som iPhone, iPad, Apple TV og iPod touch. Android er et annet operativsystem som benyttes av øvrige smarttelefoner og nettbrett.

Android-telefon som ruter

Har du en Android smarttelefon, følger du disse 7 trinnene for å bruke din mobiltelefon som ruter:

 1. På telefonen din velger du innstillinger og aktiverer “Bluetooth”.
 2. Deretter må du aktivere “Bluetooth” på din datamaskin. Du finner symbolet som regel nederst til høyre på skjermen. Klikk på symbolet og velg “legg til en Bluetooth-enhet”.
 3. Søk etter enheter som er tilkoblet “Bluetooth” i nærheten. Da vil din mobil vises i listen, og du velger denne.
 4. Er det første gang du bruker mobiltelefon som ruter, kan du lage en tilgangsnøkkel. Den vil sørge for å synkronisere mobilen og datamaskinen.
 5. Du vil få opp et spørsmål om du tillater denne koblingen. Her svarer du “ja”.
 6. På din datamaskin går du til kontrollpanelet og velger “nettverk”. Du må deretter trykke på følgende knapper i denne rekkefølgen: “Nettverk og delingssenter”, “Konfigurer tilkobling eller nettverk”, “Ekstern tilkobling”
 7. Skriv inn *99# i feltet på skjermen, og trykk “koble til”.
Bluetooth er en innebygd trådløs teknologi som gjør det mulig å overføre data mellom to eller flere enheter. Datautvekslingen benytter radiobølger. For at denne teknologien skal fungere, må det ikke være større avstand mellom enhetene enn 10 meter.

iPhone som ruter

Prosedyren for å bruke mobiltelefon som ruter er litt annerledes på din iPhone. Her får du fremgangsmåten:

 1. På mobilen går du til innstillinger, der du aktiverer “Bluetooth”.
 2. Finn “Bluetooth”-ikonet på datamaskinen, klikk på ikonet og velg “konfigurer enhet”. Du vil se en liste over tilgjengelige enheter, og her velger du “mobiltelefon”. Velg deretter din telefon i listen som vises på skjermen.
 3. Deretter velger du “tilgang til internett via mobilens dataforbindelse”. Trykk på “direkte forbindelse”.
 4. Du må oppgi passord og brukernavn for å gå videre.
 5. Etter at dette er gjort, skriver du inn GRPS CID-streng *99#.
 6. Avslutt prosessen med å trykke “koble til”.

Nå har du internett på datamaskinen din, og du kan dessuten bruke mobiltelefonen din samtidig som normalt..

Fordeler og ulemper med å bruke mobiltelefon som ruter

Å benytte mobiltelefon som ruter har en rekke fordeler, men det er også noen ulemper du bør være klar over.

Fordeler 

 • Den største fordelen med å bruke mobiltelefon som ruter er at du raskt og enkelt kommer på nett. Dette til tross for at du ikke har tilgang på Wi-Fi. Uansett hvor du befinner deg, kan du altså surfe på nett på dine enheter.

Ulemper

 • En ulempe med å bruke mobiltelefon som ruter er at du vil bruke en god del av datakvoten din. Hvor mye mobildata du har tilgjengelig, kommer helt an på hvilken type mobilabonnement du har valgt. Har du lav datamengde per måned, kan telefonen din sluke mye data. Dersom du har et mobilabonnement med mye data, vil det derimot ikke medføre problemer.
 • Andre ulemper er at du kan oppleve lav hastighet på mobilnettet. I tillegg er sjansen stor for at batteriet på mobilen raskt kan bli tappet for strøm.
Det er fordelaktig å bruke mobiltelefon som ruter hvis du mister internettforbindelsen din hjemme eller er på bilferie. I praksis vil det si at du lager et trådløst nettverk fra din mobil, slik at andre enheter kan koble seg til dette.

Andre tilkoblingsmetoder 

Det finnes også andre løsninger hvis du vil bruke din mobiltelefon som ruter. Du kan for eksempel koble din datamaskin til mobilen via en USB-kabel. Når det gjelder hastighet, vil dette som regel være bedre enn å bruke “Bluetooth”.

En annen måte å bruke mobiltelefon som ruter på er å dele internett-tilgangen med deg selv. Husk på at enhetene må ha samme operativsystem for at det skal fungere. Har du en iPhone, kan du dele internett med din laptop av merket Mac. Det er fordi de begge bruker operativsystemet iOS.

Du går først inn på mobiltelefonens innstillinger, og velger “delt internett”. Deretter tillater du at andre kan koble til. Du vil nå se et Wi-Fi-passord på mobilskjermen, men det er lurt å lage et nytt passord.

På datamaskinen finner du en oversikt over tilgjengelige trådløse nett, og kobler deretter til riktig Wi-Fi-tilgang.

Lesetips: Telenor: – Så enkelt deler du internett fra mobilen din

Oppsummering

 • Dersom du er uten internett-tilgang på datamaskin eller nettbrett, har du mulighet til å bruke din mobiltelefon som ruter.
 • Ved å benytte ditt mobilnett får du tilgang til nett og kan surfe, sjekke e-post eller gjøre andre ting som krever nett på din PC eller på nettbrett.
 • Det er ulike fremgangsmåter når du vil bruke mobiltelefon som ruter. Iphone bruker operativsystemet iOS, mens øvrige smarttelefoner bruker operativsystemet Android.
 • En alternativ metode for å komme på nett via din mobiltelefon, er å dele internett til andre enheter. Det er også mulig å koble mobiltelefon og datamaskin sammen ved hjelp USB-kabel, og dermed få tilgang til mobilnett.