Ordliste

Mobiltelefoni medfører mange tekniske betegnelser. Her har vi samlet forklaringer på en del uttrykk det kan være nyttig å kjenne til.

3G

Det står for 3. generasjon mobilnettverk.

4G

Det står for 4. generasjon mobilnettverk, som har erstattet 3G i det meste av landet.

4G Advanced

Det samme som 4G+. Det er en raskere utgave av 4G.

4G+

Se over.

5G

5. generasjon mobilnettverk, som er enda raskere enn 4G. Dette er utbygd i mange urbane og andre tettbygde områder i landet.

Aksesspunkt

Dette sender data videre mellom enheter og en ruter i et nettverk. Det kan skje via kabel eller trådløst, men det benyttes gjerne for å bedre dekningen i trådløse nett.

ANC (Active Noise Cancellation)

Står for aktiv støydemping. Det benytter støyhemmende høyttalere og mikrofoner for å redusere bakgrunnsstøy. Benyttes blant annet i hodetelefoner.

App

Forkortelse for mobilapplikasjon. Det er et program som brukere kan installere på mobile enheter som telefoner og nettbrett. Enkelte apper leveres også i operativsystemet. De som ikke leveres ferdig installert i enheter, lastes som oftest ned fra enten Google Play eller App-store.

App-store

Dette er app-butikken til Apple. Derfra kan man laste ned apper som er tilpasset iOS-operativsystemet (som f.eks. iPhoner).

Berøringsskjerm

Skjerm som merker berøring, og som dermed lar brukeren utføre handlinger ved å berøre den. Kalles også pekeskjerm.

Bluetooth (også kalt blåtann)

Det er en metode for å koble sammen enheter trådløst, som mobiltelefoner, høyttalere, hodetelefoner og tastaturer. Det gjøres ved hjelp av radiosignaler. Du kan lese mer om det på SNL.no.

Blåtann

Se over.

Bokeh

Et uttrykk som henviser til felter i et bilde som er uskarpe. Det benyttes som regel som et ønsket, kunstnerisk grep.

Cat 6

Det samme som 4G+.

Cloud computing

Henviser til databehandling og lagring som skjer på servere i skyen. Det vil si at det foregår via internett, i stedet for lokalt på ens egen datamaskin.

Cobotics

Henviser til samarbeid mellom roboter og mennesker.

Daisychaining

Henviser som regel til noder i meshnettverk, og deres plassering. Da plasseres de etter hverandre på rekke, eller i en sirkel.

Data rollover

Viser til muligheten for å overføre kjøpe datamengde for en måned til neste måned, dersom den ikke er brukt opp. Kalles også kun «rollover».

Dual sim

Også kalt tvilling-sim. Det er når man har to sim-kort i en telefon. Hvis man har det kan man benytte to abonnementer fra to ulike operatører i en og samme telefon. Telenor er en av operatørene som tilbyr det.Du kan lese mer om tvilling-sim på deres sider.

Edge

Dette er et mobilnettverk i GSM-nettet.

eSIM

eSIM er en chip som leveres innebygget i en telefon eller annen enhet, og som dermed gjør at man ikke trenger et SIM-kort.

Ethernet mesh

Kalles også backhaul. Dette handler om å ha en kabel mellom noder i et mesh-nettverk, i stedet for at de sender signaler trådløst. Det gjøres for at de skal kunne sende med høyere hastighet, og for å nå steder som er vanskelig tilgjengelig for rask trådløs forbindelse.

FAANG

Det er en samlebetegnelse for de store teknologiselskapene Facebook – Amazon – Apple – Netflix og Google. Du kan lese mer om det Business Insider.

Familiedeling

Det viser til en tjeneste som flere tilbydere av strømming og andre tjenester tilbyr, hvor man kan dele et abonnement med flere familiemedlemmer.

Flymodus

Det er en innstilling på mobiler og andre enheter, hvor radiosignaler slås av. Når den slås på kan man ikke motta eller sende meldinger og samtaler, men man kan fortsatt spille av musikk og lydbøker og bruke apper som ikke krever at man er på nett.

GB

Forkortelse for gigabyte. Det er en mengdeenhet for datalagring eller -overføring. I en GB er det 1024 megabyte (MB).

GDPR

Forkortelse for The General Data Protection Regulation, som er EUs forordning for personvern. GDPR gjelder også i Norge.

Gest

Det er fingerbevegelse på en touchskjerm. En gest kan for eksempel være å dra med fingre en bestemt regning på skjermen.

Gigabyte

Se GB.

GPRS

Et mobilnettverk som bygger på GSM-nettet.

GPS

Forkortelse for Global Positioning System. Det er et nettverk med om lag 30 satellitter, som går i bane rundt jorden. De fleste mobiltelefoner, og mange andre enheter, har en GPS-mottaker. Denne mottakeren benyttes av apper som for eksempel Google Maps, for å vise vei til bestemte steder. Den kan også brukes til en rekke andre tjenester, som å finne telefonen, finne nærmeste bensinstasjon, se venner på SnapChat, og mye mer.

GPU

Forkortelse for Graphics Processing Unit, kalt grafikkprosessor på norsk.

HAC

Forkortelse for Hearing Aid Compatible, som betyr at en enhet er kompatibel med høreapparat.

HDR

Forkortelse for High Dynamic Range. Det viser til TV- og videobilder med et dypere svartnivå og en klarere hvithet, samt flere detaljer i hver fargenyanse.

HEIF

Forkortelse for High Efficiency Image File Format, som er et standard filformat for digitale bilder. Disse filene ender med .heic.

HEVC

Forkortelse for High Efficiency Video Encoding, som er et standard format for komprimering av bilder og video.

IEEE 802.11mc

Dette er en standard trådløs kommunikasjon i 900 MHz og 2,4, 3,6, 5, og 60 GHz frekvensbåndene.

IMEI

Forkortelse for International Mobile Equipment Identity. Det henviser til et nummer med 15 siffer som identifiserer produsent, modell og serienummer på maskinen. Nummeret finnes i maskinvaren.

iMessage

Dette er en type meldinger som benyttes i Apple-enheter, som iPhoner. De kan inneholde tekst, bilder, lyd og video i tillegg til ulike effekter.

IMSI

Forkortelse for International Mobile Subscriber Identity. Det er et nummer på SIM-kortet som identifiserer hjemlandet, operatøren og mobilnummeret som det er knyttet til.

IOT

Forkortelse for Internet Of Things, som på norsk kalles «tingenes internett». Det viser til forskjellig utstyr og tilbehør som fungerer ved å kommunisere over internett.

IP67 og lignende nummer

IP er i denne sammenhengen en forkortelse for International Protection. Det er en standard som viser til hvor godt en enhet er beskyttet mot inntrenging av vann og støv.

KaiOS

Dette er et operativsystem basert på Linux. KaiOS sin opprinnelse var Firefox OS, men det ble avviklet i 2016.

Landskode

Det er nummeret du må slå for å ringe til et bestemt land, utenfor det landet du befinner deg i. For å ringe til Norge må man for eksempel først slå +47. Du kan finne en liste med alle landskoder her.

LiDAR

Det er en lyspuls-måler. Den fungerer omtrent som radar, men med bruk av lys i stedet for lyd.

LTA-CA

Det er en raskere versjon av 4G-nettet, i likhet med 4G+.

LTE

Forkortelse for Long Term Evolution, som er et 4. generasjons mobilnettverk.

LTE-A

Et mobilnettverk som er raskere enn 4G, likt som 4G+.

MagSafe

Det er en ladekveil og en magnetrad på baksiden av iPhoner. Den gjør slik at mobilen plasseres korrekt på trådløse ladeplater.

MB

Forkortelse for megabyte. Det er en måleenhet for datalagring eller -overføring. Det er 1024 KB (kilobyte) i en MG (megabyte).

Megabyte

Se MB.

Megapixel

Kalles «megapiksel» på norsk. Det viser til hvor mange punkter, piksler, det er i et bilde. Det er 1 million piksler i en megapiksel. Betegnelsen viser også til oppløsningen i digitale objektiver.

Mesh (mesh-nettverk)

Mesh-nettverk er en teknologi hvor en ruter og små trådløse noder benyttes for å få tilstrekkelig trådløs dekning i en bolig, eller andre steder. Du kan lese mer om mesh-nettverk og ulike produsenter hos Tek.no.

Mesh-node

Betegnelse som brukes om både aksesspunktene og ruteren i et mesh-nettverk.

MFI

Forkortelse for Made For iPhone, som viser til produkter og tilbehør som er tilpasset Apple-produkter.

MMS

Forkortelse for Multimedia Messaging Service, på norsk kalt «multimediemeldinger». Det er teknologi for å sende bilder, lyd og video i meldinger, i tillegg til tekst.

Nettbrett

Det er en mobil enhet som har en berøringsskjerm, men ikke tastatur. Det skiller den fra for eksempel en bærbar PC, som har tastatur. Kalles på engelsk «tablet».

NFC

Forkortelse for Near Field Communication. Dette er teknologi for dataoverføring over korte avstander. På mobiltelefoner kan det for eksempel benyttes ved å holde telefonen inntil en dørlås eller betalingsterminal. Da overføres data uten at det kreves internettforbindelse.

Nits

Måleenhet for lysstyrke.

Notch (cutout)

Begrep som viser til deling øverst på en mobilskjerm, for eksempel på iPhoneX. Andre betegnelser for det samme er «leppa» eller «busslomma».

NPU

Forkortelse for Neural Processing Unit, som også kalles «neural processor». Det er en databrikke som spesialiserer seg i å fremme maskinlæring, og benyttes innen KI (kunstig intelligens).

OLT

Forkortelse for Offentlig Landmobil Telefoni, som var det aller første mobilnettet i landet.

OS

Forkortelse for operativsystem, som iOS, Android, Microsoft Windows og Linux. Et operativsystem er den grunnleggende programvaren i datamaskinen, som den trenger for å fungere til daglig bruk.

Oppstartkostnad

Prisen for å begynne en samtale.

Pekeskjerm

Se berøringsskjerm.

Phishing

Phishing, også kalt «nettfisking» på norsk, viser til uærlig søken etter sensitiv informasjon. Les mer om det, og hvordan du beskytter deg mot det, hos Nettvett.no.

Pixel

Kalles også piksel på norsk. Digitale bilder er som oftest delt inn i mange små punkter, og hver av disse punktene er et piksel.

Play Butikk

Googles app-butikk.

PM

Forkortelse for «personlig melding».

Podkast

En podkast er en lydfil, som ligner et radioprogram. Det kan strømmes til mobiltelefoner og andre enheter, og lyttes til når man ønsker.

RCS

Forkortelse for Rich Communication Services. Det er teknologi for å sende meldinger som inneholder mer enn kun tekst. Det kan inkludere bilder og andre typer filer.

Roaming

Roaming er teknologi for å koble seg til andre nettverk enn sitt eget med mobiltelefonen sin. Det er særlig aktuelt hvis man er på reise utenfor landet hvor man har mobilabonnement. Innen EU, EØS og Storbritannia skal man nå kunne ha på roaming uten at det påløper ekstra kostnader. Bruker man det andre steder i verden, kan det bli kostbart.

Rollover

Se data rollover.

RTT

Forkortelse for Round-Trip-Time. Det er den det tar når et signal sendes fra en kilde til en mottaker, og så tilbake igjen. Som regel fra en datamaskin til en annen enhet.

Router, ruter

Det er den enheten som benyttes til å sende og motta signaler i et nettverk.

Sandbox

Et uttrykk som brukes om samling av funksjoner, som regel sikkerhetsfunksjoner som skal hindre at skadelig programvare kommer inn på maskinen.

SMS

Forkortelse for Short Message System, som er teknologi som muliggjør å sende tekstmeldinger mellom enheter.

Skjermleser

Skjermlesere er til hjelp ved nedsatt syn, ved at den kan lese opp informasjonen i skjermbilder.

Skytjeneste

Viser til databehandling, lagring og programbruk som skjer gjennom internett. På engelsk kalles det gjerne cloud computing.

SoMe

Forkortelse for sosiale medier, som for eksempel Facebook, SnapChat og LinkedIn.

Streaming

Kalles på norsk «strømming». Det er musikk og film som sendes over internett. Det kan spilles direkte, men kan også lastes ned til bruk senere.

Strømming

Se streaming.

Stylus

Pekeredskap som benyttes på berøringsskjermer.

Syntetisk tale

Det er opplesing som gjøres av en syntetisk stemme.

Talegjenkjenning

Det er teknologi som muliggjør at man gir kommandoer til enheter kun ved å snakke, i stedet for å skrive kommandoene.

TalkBack

En skjermleser på Android.

Tethering

Betegnelse på å benytte en mobil enhet som modem, det vil si å benytte den til å gi andre internettilgang.

Touchskjerm

Samme som berøringsskjerm.

Trådløs Router, ruter

Enhet som benyttes til å motta og sende signaler i et nettverk, uten bruk av kabler.

Tvillingabonnement

Betegnelse på abonnement der et telefonnummer kan brukes i to telefoner.

UWB

Forkortelse for Ultra Wide Band. Det er radioteknologi for rask overføring over korte avstander.

USB-C

En betegnelse på en type port på enheter, til overføring av data og/eller strøm.

USB-modem

Et modem som benyttes ved å sette det inn i en USB-port.

Voice Assistant

Skjermleser fra Samsung.

VoiceOver

Skjermleser fra Apple.

Wangiri

Betegnelse på en type telefonsvindel. Da ringes man opp med kun noen få ring. Hvis man ringer tilbake belastes man en høy kostnad, fordi nummeret er til et høykostnummer.

WAP

Forkortelse for Wireless Application Protocol. Det er lite krevende internettsider. Det er særlig aktuelt hvis mobilnettet er langsomt.

Widget

Det er et miniprogram, som for eksempel kan vise værmelding eller korte nyheter.

Wi-fi

Det er et lokalt, trådløst nettverk.

Wlan

Det er et lokalt, trådløst nettverk.

WPA

Det er en forkortelse for Wi-Fi Protected Access, og er en standard for å sikre trådløse nett.