Unngå disse tabbene ved kjøp av brukt mobiltelefon

Hvis du skal kjøpe brukt mobil, er det mer enn modell og pris du bør tenke på. Det kan vi hjelpe deg med. Med vår fempunktsliste kan du være på den sikre siden.

Det er mange årsaker til å kjøpe brukte varer i stedet for nye. Som innbyggere i et av verdens rikeste land, bruker vi mye penger på mobiltelefoner, og vi bytter den ofte ut for å henge med i teknologiske fremskritt. Kravene til rask respons, kamera og lagringsplass øker i takt med at leverandørene jobber på spreng for å møte våre behov.

Å kjøpe ny mobil kan være kostbart. Ved å kjøpe brukt, kan du spare både penger og miljøet.

Du kan kjøpe brukt mobiltelefon av privatpersoner og leverandører. Toppmodellene har ikke forandret seg betraktelig de siste årene – derfor er det mulig å gjøre et godt kupp av en relativt ny modell på bruktmarkedet. Men for at du skal unngå svindel og få det du har krav på, er det noen forholdsregler du bør ta hensyn til.

Vi har utarbeidet fem kjøreregler, slik at du kan gjennomføre en trygg brukthandel:

  1. Sjekk pris på ny mobiltelefon – er det egentlig et kupp?
  2. Vær nysgjerrig, ikke bastant – alt kan bli brukt imot deg!
  3. Bruk trygge betalingsmetoder – beskytt deg mot svindel.
  4. Dokumenter kommunikasjonen – i tilfelle du mottar et skadet produkt.
  5. Sett deg inn i regelverket – for å være på den sikre siden.

Der mobiltelefonen før fungerte kun til å ringe og sende meldinger, er telefonen i dag som en mini-PC – med alt som hører med, og derfor er vi også avhengig av at den fungerer på best mulig måte.

Du kan spare både penger og miljøet ved å kjøpe brukt mobil. Men det er mange ting du bør tenke på før du gjennomfører kjøpet.

Mange muligheter på bruktmarkedet

Heldigvis slipper man og punge ut med et femsifret beløp for en telefon. Vel, det er ikke helt sant. Om du skal ha en ny Samsung eller IPhone, koster det deg i underkant av 15 000 kroner.

De siste årene har det imidlertid blitt lettere å kjøpe brukte mobiler. Mange privatpersoner selger brukte mobiler på Marketplace på Facebook og på Finn.no. Men å stole på at telefonen er i god stand og at den som selger den har gode hensikter, er kanskje ikke alltid like lett, og mange vil kanskje gå til innkjøp av en ny, dyr mobil i stedet.

Hvis man frykter å kjøpe fra privatpersoner, kan man også kjøpe brukt på andre måter. Mange leverandører har en ordning der man kan levere inn, og kjøpe, brukte telefoner. Her har du et utvalg:

Telenor: God som ny

OneCall: Nesten ny

Telia: Like fin

Talkmore: Som ny

I tillegg kan man også kjøpe brukt mobiltelefon hos andre aktører, som for eksempel Teleoutlet, Greenphones og Returhuset.

Uansett hvem du velger å kjøpe av, bør du lese godt gjennom lista nedenfor.

Du kan kjøpe brukt mobil hos mange av leverandørene.

1. Sjekk pris på ny mobiltelefon

De fleste som legger ut varer på bruktmarkedet, har en intensjon om å tjene mest mulig på varen. Dette bør du ha i bakhodet når du skal finne en brukt mobiltelefon. Kanskje finner du en telefon du har lyst på, og selgeren har lagt den ut til en tilsynelatende lav pris. Da bør du sjekke hva den koster i butikk akkurat nå. Hva selgeren betalte da den ble kjøpt ny, spiller liten rolle. Dagens marked bestemmer.

Telefoner taper seg også i verdi. En ny Samsung Galaxy S22 kostet opp mot 9500 kroner da den var toppmodellen til Samsung. En privatselger vil selge den til 7500,- og skriver at du får 2000,- i avslag. Et kjempekupp, tenker kanskje du. Det er det ikke.

Før du sender melding til selgeren, bør du sjekke Prisguiden. Her kan du se hva den ligger på i pris nå, og hvordan prisene har forandret seg. Et raskt søk her viser oss at man kan få Samsung Galaxy s22 til 6990,- – uten å binde deg til et abonnement.

Hvis du ikke tar deg tid til å sjekke opp ny pris, kan du ende opp med å betale mer for en bruk mobil, enn en ny.

2. Vær nysgjerrig – ikke bastant

Den første kommunikasjonen med selgeren kan være avgjørende for hva som skjer videre. Her anbefaler vi deg å være nysgjerrig og kritisk.

Spør heller: «Kan du fortelle mer?» eller «Er denne tilgjengelig enda?» framfor å skrive «Jeg ønsker å kjøpe denne». Med en gang du sier at du ønsker å kjøpe mobilen, kan dette regnes som et bindende bud. Da kan du nemlig sette deg selv i en uheldig situasjon.

Om selgeren har kjennskap til innholdet i kjøpsloven, vet han at et slikt utsagn kan tolkes som et bindende bud – og du kan bli beskyldt for kontraktsbrudd idet du trekker deg fra kjøpet fordi du ikke ville kjøpe telefonen.

Denne huskeregelen er viktig: Alt du skriver til selgeren, kan regnes som bindende. Les mer om kjøpsloven her.

Husk at alt du skriver til selgeren, kan regnes som bindende, og du kan ende opp med å kjøpe en telefon du egentlig ikke ville ha.

3. Bruk trygge betalingsmetoder

Vi hører til stadighet om varer som ikke dukker opp, Facebook-profiler som slettes og penger som forsvinner i løse lufta etter at man har vippset dem til en selger. Svindel er noe du kan unngå ved å sikre deg en trygg betalingsmetode. Om selgeren nekter å ta i bruk noen av de vi nevner nedenfor, bør du tenke deg om to ganger.

Du kan velge å bruke postoppkrav, som innebærer at du betaler produktet når det ankommer postkontoret. Denne metoden ble brukt mye før i tiden, men fungerer absolutt like bra i dag, selv om noen mener den kan være litt «gammeldags».

Om du kjøper mobiltelefon på Finn.no, kan du bruke Finn betalingsgaranti. Finn bruker PayEX, en mellomtjeneste som du som kjøper sender pengene til. Selger vil få utbetalt pengene fra PayEx når varen har ankommet deg. Hvis mobiltelefonen ikke er som beskrevet, har du ti dager på deg til å klage. I praksis betyr det at du kan teste telefonen før du bestemmer deg.

4. Dokumenter kommunikasjonen

For at du skal ha alt på det rene i etterkant, kan det være smart å ta skjermbilder av kommunikasjonen mellom deg og selger. Ta vare på alt, uansett hvor dere snakker sammen. I tilfeller der selger har løyet eller ikke opplyst om skader, og du mottar en mobiltelefon som er i en dårligere tilstand enn du ble lovet, har du rett til å klage. Her kan også kjøpsloven tre i kraft.

5. Sett deg inn i regelverket

Garantien på telefonen følger telefonen, uavhengig om den skifter eier. Derfor kan du klage til leverandøren av telefonen om det skal oppstå noe innenfor garantitiden. Du kan reklamere på et produkt i fem år etter at det ble kjøpt nytt, står det i Forbrukerkjøpsloven. For at klagen skal være gyldig, må du ha en kvittering. Det er viktig at du etterspør dette. Hvis selgeren ikke kan frembringe en kvittering, må du forhandle på prisen. En ett år gammel mobiltelefon uten garanti er ikke like mye verdt som en med garanti.

For at du skal kunne være på den sikre siden, er det smart å sette seg inn i Kjøpsloven og Forbrukerkjøpsloven. Her kan du blant annet lese om klagerett og garanti.

Vær på den sikre siden

  • Når du følger vår oppskrift for en god brukthandel, ligger det meste til rette for at du skal bli fornøyd med bruktkjøpet ditt. Du unngår å bruke mer penger enn nødvendig på en brukt mobil, og du kan sikre deg at kjøpet ditt er verdt pengene.
  • Ved å være bevisst på hvilke ord du bruker i kommunikasjonen med selgeren, kan du også unngå at du kjøper en mobiltelefon du egentlig ikke har lyst på. Tenk godt gjennom hva du skriver, og dokumenter all kommunikasjon. Sett deg inn i reglementet for kjøp og salg, for slik vet du at du hele tiden kommuniserer ut fra lover og regler. Og – ikke minst – bruk trygge betalingsmåter!
  • Om du tar hensyn til disse punktene, er det større sjanse for at både selger – og du – blir fornøyd med handelen. Husk: Om noe høres for fantastisk ut, så er det mest sannsynlig akkurat det.