Alt om IMEI-nummer på mobilen din

Alle mobiltelefoner har hvert sitt unike nummer. Her får du alt du trenger å vite om IMEI-nummer; hvordan du finner det, og hva det brukes til.

Hva er IMEI-nummer?

IMEI står for «International Mobile Equipment Identity». Et IMEI-nummer består av 15 siffer. Nummeret er helt unikt, og brukes til å identifisere mobiltelefonen. Man kan si at dette er mobiltelefonens fingeravtrykk.

Dette brukes IMEI-nummeret til

Siden ingen IMEI-nummer er like, kan det brukes til flere ting:

Registrere nye mobiltelefoner

For hver ny telefon, finnes et nytt IMEI-nummer. Det forteller opplysninger som leverandør, modell, og hvilket land den er laget i. IMEI-nummeret følger telefonen, og ikke eieren. Det vil si at mobiltelefonen kan få ny eier, men IMEI-nummeret vil fortsatt være det samme.

Melde mobiltelefonen stjålet

Hvis mobiltelefonen din blir stjålet, bør du handle raskt for å hindre at de personlige opplysningene dine blir misbrukt.

  • Det første du bør gjøre, er å finne IMEI-nummeret.
  • Kontakt politiet og oppgi nummeret. Du bør også gi en beskrivelse av telefonen.
  • Kontakt mobiloperatøren. Når de får mobiltelefonens IMEI-nummer, kan de blokkere SIM-kortet og sette mobiltelefonen på en internasjonal «svarteliste». Det innebærer at den som har mobiltelefonen, ikke kan koble seg til mobilnettverket.

Ved forsikringssaker

Har du forsikret mobiltelefonen din, og den blir skadet eller stjålet, kan forsikringsselskapet be om IMEI-nummeret for å kunne opprette en forsikringssak.

Ved reparasjoner

Trenger du service eller reparasjon, hender det at servicesenteret ber om IMEI-nummeret for å identifisere enheten din.

Spore en mistet telefon

Mister du telefonen, og noen finner den og leverer den inn som hittegods, må du ofte oppgi IMEI-nummeret for å få mobiltelefonen tilbake.

Slette data

Skal du selge eller kvitte deg med mobiltelefonen, kan IMEI-nummeret brukes til å gjenopprette telefonen og slik slette all personlig data.

Lesetips: Se vår artikkel om hvordan finne mistet mobiltelefon her: mobilabonnement.com/slik-finner-du-mistet-mobil

Slik finner du IMEI-nummeret

IMEI-nummeret bør skrives ned på et trygt sted i tilfelle den blir stjålet. Du kan finne IMEI-nummeret på telefonen eller på originalemballasjen.

Det er alltid smart å notere ned IMEI-nummeret et sted hvor det er lett tilgjengelig. Men ikke fortvil om du ikke har gjort det.

Du kan finne IMEI-nummeret på flere måter:

  1. På emballasjen: Har du esken eller emballasjen til mobiltelefonen, kan du finne IMEI-nummeret der. Det kan også stå på kvitteringen.
  2. På telefonen din: Gå til Innstillinger, velg «Om telefonen» og «Telefonstatus» eller «Status».
  3. Under batteriet: Noen eldre telefoner har IMEI-nummeret bak batteriet. Husk å slå av telefonen før du tar ut batteriet.
  4. Tast inn kode: De aller fleste telefoner lar deg finne IMEI-nummeret ved å taste inn *#06# på tastaturet og ringe. IMEI-nummeret ditt vil så komme opp på skjermen. Dette er kanskje det enkleste alternativet for å finne IMEI-nummeret.

Oppsummering

  1. IMEI-nummeret er et nummer på 15 siffer som er helt unikt for hver enkelt telefon. Nummeret inneholder opplysninger om leverandør, modell og opprinnelsesland.
  2. Ved mistet eller stjålet telefon, vil det være lettere å både spore og sperre mobiltelefonen om du oppgir IMEI-nummeret ved rapportering.
  3. Du kan finne IMEI-nummeret på flere måter. Det enkleste er å skrive inn *#06# på tastaturet og ringe. Har du ikke mobiltelefonen for hånden, kan du finne IMEI-nummeret på emballasjen.