Mobilabonnement for eldre

Som pensjonist får man ofte tilgang til nedsatte priser på ulike tjenester, det gjelder også for mobilabonnement. Her ser vi på hva det kan være lurt å vurdere, når man som pensjonist skal tegne nytt abonnement.

Det finnes mange operatører, og alle operatørene tilbyr mange ulike abonnementer. Derfor kan det fremstå som litt rotete å finne frem til det som passer best. Da er det lurt å huske på hva som utgjør viktige forskjeller i abonnementene. Det er gjerne:

  1. Innhold
  2. Pris
  3. Dekning
Når man som pensjonist skal velge mobiltelefon, er det viktig å sammenligne innhold, pris og dekning på abonnementene. Samtidig bør man tenke ekstra godt over bruken, fordi mange eldre ikke bruker mye mobildata.
  1. Innhold i mobilabonnement for eldre

Når vi snakker om innhold, så handler det om hva som inngår i abonnementet i tillegg til å ringe og sende sms. Først og fremst gjelder det datamengde. Prisene på abonnement varierer mye, etter hvor mye mobildata man får med til bruk for hver måned.

Mobildata brukes når man surfer på internett, bruker Google maps, mobilbank eller andre nettbaserte tjenester, eller når man spiller nettbaserte spill. Det brukes også når man strømmer musikk, serier og filmer.

Mange benytter en rekke slike tjenester, og bruker derfor mye mobildata.

Det er viktig å huske at dersom man benytter slike nettbaserte tjenester når man er hjemme, bruker man som regel ikke mobildata. Da kobles vanligvis mobilen til internett via wifi og bredbånd, over samme nett som man mottar tv-signaler fra.

Hvis man for eksempel benytter mobilbank, men mest gjør det når man er hjemme, vil det ikke kreve mobildata.

Derfor trenger man sjelden mye mobildata hvis man:

  • For det meste bruker mobilen til å ringe med og sende sms eller mms med.
  • For det meste bruker nettbaserte tjenester når man er hjemme.

Et annet type innhold er ulike strømmetjenester, som musikk, filmer og serier. En del mobiloperatører tilbyr det sammen med mobilabonnementer. Likevel vil man ofte kunne få tilsvarende tilbud direkte fra strømmetjenestene, eller i en strømmepakke koblet opp mot bredbåndsleverandøren sin.

  1. Pris på mobilabonnement for eldre

Når man har avklart hvor mye eller lite data man trenger, er det enklere å sammenligne prisen. Ved å se på ulike abonnementer med samme datamengde, blir forskjellene tydelige.

Noen operatører har tilbud skreddersydd til seniorer, med rabatterte priser i forhold til fullpris.

Samtidig har også mange operatører gode tilbud som gjelder alle, ikke kun seniorer. For eksempel har One Call det de kaller Folkepakka. Da kan man komme så lavt som 129 kr i måneden hvis man ikke trenger mye data. PlussMobil har tilsvarende abonnementer, så lavt som 99 kr i måneden.

Hvis du er medlem i Pensjonistforbundet, kan du dessuten få rabattert abonnement hos Talkmore.

Det vil også være lurt å notere seg hvilke forbund og foreninger man eventuelt er medlem av, siden flere av operatørene har ulike avtaler med forbund og forsikringsselskaper. Dette kan gi en lavere pris.

I tillegg til å tenke over hvordan du vil bruke telefonen, bør du tenke over hvor du skal bruke den. Hvis du for eksempel reiser til en hytte ofte, bør du være sikker på at mobilen har dekning også der.
  1. Dekningskart og utenlandsbruk

Som pensjonist har man gjerne mer fritid. Mange reiser utenlands, i kortere eller lengre perioder. Fritiden brukes også gjerne på tur i Norge, til hytter ved fjell og sjø.

Derfor er det viktig å sjekke dekningskartet for abonnementet du vurderer. Det kan variere en god del mellom operatørene, hvis man beveger seg utenfor byer og tettbygde områder.

Hvis det er vanskelig å finne frem på dekningskartet, kan man ringe den enkelte operatør og få informasjon om dekningsgraden i ulike områder. Du kan finne dekningskart for de ulike operatørene her:

Dekningskart for Ice

Dekningskart for Telia

Dekningskart for Telenor

I utgangspunktet kan et mobilabonnement benyttes til samme pris som i Norge også i EØS og Storbritannia. Andre steder i verden kan prisene være høyere når du tar med deg telefonen. Dette bør du sjekke før du tegner abonnement, hvis du vet at du kommer til å oppholde deg mye i et annet land.

Oppsummert

Pensjonister bruker mobiltelefonen på mange ulike måter, men mange bruker mindre mobildata enn unge. Derfor kan man ofte klare seg med de rimeligste mobilabonnementene. I tillegg til datamengde, er det viktig å vurdere:

  • Pris
  • Dekning