Mobilt bredbånd i utlandet

Her får du alt du trenger å vite om bruk av mobilt bredbånd i utlandet.

Mobiltelefonen har mange funksjoner, også på reise. Vi er avhengig av god dekning uansett hvor vi reiser. Dårlig nettilgang kan sette en demper på opplevelsen, og behovet for tilgang til internett er stort.

I dag ligger mye til rette for at du på reisen skal kunne bruke mobilen slik du pleier. Mobilt bredbånd er ofte det beste alternativet.

Hva er egentlig mobilt bredbånd?

Mobilt bredbånd = bredbånd på farta!

Mobilt bredbånd er internett du kan ta med deg overalt det er dekning, og med dagens utbygging av 5G, omfavner det store deler av Europa. Her kan du se hvor i verden 5G finnes.

Med mobildata får du ofte mer data for pengene, for målet er her å kun gi deg internett. Du kan ikke ringe og sende meldinger med mobilt bredbånd.

Der trådløst internett er det vanligste i hjemmet, er mobilt bredbånd en god løsning når du er på farten. Internett fås her gjennom mobilnettverket. Du betaler en fast månedspris, med en inkludert datapakke. Noen leverandører tilbyr kun slike abonnement for bruk i Norden, f.eks. hos Telia. Undersøk dette før du reiser.

Tek.no kan du sammenligne ulike abonnementer.

Fordeler med mobilt bredbånd i utlandet

Roaming

Det finnes ordninger som gjør at du kan bruke mobilt nettverk i hele EU. Før var det vanlig å slå av roamingen så raskt man ankom et nytt land, for å slippe å blakke seg på mobildata. I sørger reguleringer fra EU for at du har fri roaming i EU/EØS-land. Roaming, eller «gjesting» på norsk, innebærer at man kobler seg på et nettverk i landet man er i, uten at det koster det ekstra.

Dekning

Hvem var vel ikke opplevd å koble seg på hotellets WiFi, for så vidt å komme seg inn for å lese avisen. Frustrasjonen stiger – hvordan skal du kunne snakke med familien hjemme over video?

Mobilt bredbånd kan ofte gi bedre hastighet. Men vær obs på at tilgjengeligheten til mobilnettet varierer ut fra hvilket land du er i. Det kan være greit å vite om at mobilt bredbånd ikke kan brukes på fly, offshore eller ute på havet.

Undersøk hva som er inkludert i ditt abonnement før du reiser. Noen leverandører tilbyr kun mobilt bredbånd i Norden, mens andre favner hele EU med sine abonnement.

Sikkerhet

På mange offentlige steder finnes WiFi man kan bruke. Men å koble seg til slike nettverk i utlandet innebærer ofte en risiko for at noen får tilgang til enheten din, og slik stjeler informasjonen du har der.

Ved å bruke mobilt bredbånd, kan du unngå at informasjonen din havner i feil hender.

Kontroll

Med mobildata har du mer kontroll over hvor mye data du bruker. Du kan finne dette til enhver tid på «min side» hos leverandøren din. Mange av abonnementene har en fast datapakke inkludert. Det kan være kostbart å bruke ekstra GB, utover de som er inkludert i abonnementet ditt. Noen setter ned hastigheten, mens andre stopper databruken.

Er dere flere som reiser sammen, kan det være dere har behov for mye data. Mange mennesker = mange behov. Med mobilt bredbånd kan dere ta kontroll over alt dere bruker, uansett om det er jobb eller hobby som krever data.

Med mobilt bredbånd i utlandet kan du lettere å holde kontroll over hvor mye data du bruker.

Mobilt bredbånd – et godt alternativ

Det er flere fordeler med å bruke mobilt bredbånd i utlandet. Mange steder finnes det offentlige nettverk du kan koble deg på, men disse kan være trege. Du er heller ikke sikret mot at andre stjeler din informasjon.

Ved å bruke mobilt bredbånd, kan du lettere reservere deg mot slike sikkerhetsbrudd. Du kan også holde mer oversikt over hvor mye data du bruker, og ikke minst, hvor mye det koster deg. Særlig om dere er flere som reiser sammen, og behovet for stabil nettilgang er stort, kan mobilt bredbånd absolutt være det beste alternativet på reisen.