Veien til raskere mobilt bredbånd

For at mobilt bredbånd skal fungere, må dekningen være god. Slik kan du få enda raskere tilkobling.

Femte generasjons mobilnett, 5G, omfavner store deler av Norge og Europa. Her kan du se hvor i verden 5G finnes. Men om du befinner deg i et område med tregt nettverk, finnes det noen triks for å utnytte hastigheten og kapasiteten til det fulle.

Hva er mobilt bredbånd?

Med mobilt bredbånd kobler du deg på mobilnettet med enheten din.

Abonnementene med mobilt bredbånd er designet for å la deg surfe og streame med forventet hastighet, og hvis det er kun det du har behov for, er dette en suveren løsning. Ofte kan det bli billigere enn å bruke data over telefonabonnementet. Mange sverger i dag til mobilt bredbånd framfor vanlige abonnement med datapakker, fordi ekstra data ofte er dyrt.

Du betaler en fast månedspris, med en inkludert datapakke, og du kan følge med på hvor mye data du bruker på «min side» hos leverandøren.

Tek.no kan du sammenligne og finne ut hvilket abonnement som kan passe deg best.

Valg av abonnement

For å få mest mulig ut av hastighet og kapasitet på nettverket, er det flere ting når du skal velge abonnement:

 • Dekning: Med mobilt bredbånd kan du få samme hastighet uansett, men det avhenger av at du har dekning. Det er flere faktorer som kan påvirke dette, blant annet tykke vegger og værforhold, hvordan terrenget og utbyggingen av nettet er der du oppholder deg.
 • Datapakke: Det er lett å se seg blind på prisen, men du bør også kartlegge hvor mye data du trenger. NB: Når du har brukt opp dataen, vil hastigheten bli svært lav – eller tilgangen til nettverket stenges helt.
 • Hastighet: Vær bevisst på at hastigheten leverandørene oppgir er maksimal hastighet, og den er derfor ofte høyere enn den du vil få.

Det er viktig at du velger en leverandør som har god dekning der du skal bruke nettverket. Sjekk gjerne ut dekningskartene til Telia, Ice eller Telenor.

Det finnes noen grep du kan ta for å få mest mulig ut av mobilt bredbånd, blant annet bør du sjekke om leverandøren har god dekning der du skal bruke nettverket.

Tilleggsutstyr

 •  Ruter: På hytta eller i bobilen kan det være gunstig med ruter. Disse kommer i ulike størrelser, ut fra hvilket behov du har. Den minste kan tas med i lomma og bruker batteri. Om du kun skal bruke internett med én enhet, er det ikke sikkert du trenger ruter.
 • Antenne: Antenne kan kjøpes og kobles til ruteren, for slik å gjøre tilkoblingen så god som mulig.
Du kan bruke både ruter og antenne for å optimalisere nettverket.

Tips for raskere mobilt bredbånd

 1.     Velg et abonnement som er tilpasset deg og dine behov, og som har god dekning der du skal oppholde deg.
 2.     Unngå tykke vegger, for de kan gjøre dekningen dårligere.
 3.     Om du er på hytta/i bobilen – kartlegg hvor du får best signal. Kanskje hjelper det å flytte på seg?
 4. Hvis dere er flere personer med flere enheter, kan det være hensiktsmessig med en ruter. Sjekk ut ulike rutere – de kommer i ulike størrelser etter ditt behov.
 5. En antenne kan også tilkobles, for å optimalisere hastigheten.
 6. Begrens enheter på nettverket. Om mange bruker det samme, kan hastigheten påvirkes.
 7. Finn nærmeste mobilsender, og forsøk å unngå sperringer mellom deg og den. Her kan du se kart: Finnsenderen.no.
 8.     Sjekk speedometeret hos Tek.no. Hvor rask er tilkoblingen? Skift gjerne posisjon underveis for å se om det endrer seg.

Og husk: Hvis det er uvær, kan dette være en årsak til dårlig dekning.