Alt om mobilt bredbånd

Ønsker du å ha tilgang til nett overalt hvor du drar? Her har vi samlet alt du trenger å vite om mobilt bredbånd.

Mobiltelefonen er med oss overalt. Kravene våre til teknologien er høye, også når det gjelder nettilgang – og med mobilt bredbånd er det mulig å være så tilgjengelige som vi ønsker, både hjemme, på hytta og på reise.

I denne artikkelen vil vi lose deg gjennom følgende:

  •   Hva er mobilt bredbånd?
  •   Priser og abonnement: Månedspris, datapakke, vilkår/bindingstid, inkluderte tilleggstjenester, ruter og dekning
  •   Mobilt bredbånd på reise
  •   Oppsummering: fordeler og ulemper
  •   For hvem kan mobilt bredbånd være gunstig? 

Hva er mobilt bredbånd?

Utviklingen i mobilnettet har vært enorm. Samtidig har mobiltelefonen fått enorm plass i livene våre: den fungerer som blant annet almanakk, kamera, TV og PC. Tilgangen til nett står høyt i kurs for mange.

Utbyggingen av 5G-nettet har kommet langt. 5G står for femte generasjon, og nettet er overlegen sin forløper, 4G, når det gjelder både hastighet og kapasitet. I dag er mange deler av samfunnet avhengig av mobilnettet, ikke bare telefoner, og derfor er også kravene til funksjonen høye.

Mobilt bredbånd skjer ved at data overføres mellom mobilmastene og enhetene dine – for eksempel mobiltelefonen. Enklere sagt: Med mobilt bredbånd får du internett gjennom mobilnettverket.

Med mobilt bredbånd betaler du en fast månedspris, ut fra hvor mye data du har behov for, i motsetning til vanlig bredbånd, hvor du har ubegrenset med data inkludert. Der trådløst internett er det vanligste i hjemmet, og ofte har gunstigere pris og hastighet, er mobilt bredbånd en god løsning når du er på farten.

Med mobilt bredbånd får du like høy hastighet på nettverket, uansett om du er hjemme eller borte. Hjemme og på hytta kan det være smart med en ruter, for slik kan hele familien enkelt benytte seg av nettverket. Les mer om bruk av ruter senere.

Det kan være greit å vite om at mobilt bredbånd ikke kan brukes på fly eller offshore.

Tips: Se også vår artikkel om mobilt bredbånd i utlandet

Mobilt bredbånd bruker internett gjennom mobilnettverket, og du kan derfor få samme hastighet, uansett hvor du befinner deg, så lenge det er dekning der du er.

Abonnement

Det finnes i dag tre mobilnett i Norge. Alle leverandører av mobilabonnement låner nett av ett av disse tre: Telenor, Telia og Ice. Derfor finnes det mange aktører som tilbyr abonnement på mobilt bredbånd.

Her får du ofte mer data for pengene enn du gjør med et vanlig mobilabonnement. Målet er kun å gi deg internett. Det betyr at du ikke kan ringe eller sende meldinger over mobilt bredbånd.

Vi anbefaler deg å sammenligne ulike abonnementer ut fra de behovene du har. Du kan også gjøre dette hos Tek.no.

For at du skal kunne velge riktig abonnement for deg og dine behov, er det flere ting du bør undersøke:

  •   Månedspris
  •   Datapakke
  •   Vilkår/bindingstid
  •   Inkluderte tilleggstjenester
  •   Ruter
  •   Dekning

Månedspris:

Prisene varierer ut fra størrelsen på datapakken og andre vilkår. Nedenfor finner du en prisoversikt fra utvalgte leverandører.

Telia

  • 10 GB til 129,-
  • 40 GB til 229,-
  • 100 GB til 275,-

Disse abonnementene kan ikke brukes utenfor Norden og Baltikum. Bindingstiden er 12 måneder.

Ice

  • 75 GB til 479,-
  • 200 GB til 599,-
  • 600 GB til 899,-/mnd.

De tre første månedene får man halv pris. Bindingstiden er 12 måneder. 

One Call

  • 10 GB til 249,-
  • 20GB til 349,-
  • 50 GB til 449,-.

Kan ikke brukes utenfor Norge. Her er ingen bindingstid.

NorgesEnergi

  • 100GB til 599,-

Det er ikke bindingstid på dette abonnementet.

Som du ser, er det ganske stor forskjell i pris hos de ulike leverandørene. For eksempel må du ut med 599,- for 100 GB hos NorgesEnergi, mens hos Ice får du 200 GB til samme pris. Sistnevnte er billigere fordi det har tolv måneder bindingstid (les mer om bindingstid nedenfor).

Husk at prisen ikke sier alt. Det billigste abonnementet behøver ikke være det riktige for deg. For å finne det beste abonnementet for dine behov, må du også ta hensyn til både datapakke, vilkår og bindingstid, og ikke minst dekning.

Datapakke

Du har kanskje opplevd å ha brukt opp den inkluderte datapakken i mobilabonnementet ditt? Hvis du bare bruker mobildata, kan pengene fort fly ut av vinduet når datapakken som er inkludert i abonnementet ditt er brukt opp. Mange leverandører skrur da opp prisen, eller ned hastigheten, og du kan oppleve å få en mye større månedsregning enn avtalen tilsier.

Hos Telia f.eks. koster ekstra datapakker 1GB til 199,-, 5GB til 219,- og 10GB til 319,-. Chilimobil har 1 GB til 98,- og 5 GB til 239,-. Her ser vi at Telias priser er betraktelig høyere enn Chilimobil, men prisene varierer. Med mobilt bredbånd kan du unngå å få slike uforutsette kostnader.

Siden abonnementene har ulike datapakker, er det smart å kartlegge hvor mye data du trenger. Om du kun trenger internett til vanlig surfing, kan du klare deg med en liten pakke. Skal du streame serier og filmer, bør du gå for en litt større.

Men også i abonnementer med mobilt bredbånd vil du merke om datapakken blir brukt opp, for her vil du miste tilgangen til nettverket. Heldigvis kan du enkelt følge med databruken din på «min side» på nettsiden hos leverandøren din.

Med mobilt bredbånd kan du enkelt følge med på databruken din.

Vilkår/bindingstid

Både bindingstiden og tilgangen på abonnementet i utlandet varierer fra leverandør til leverandør. Dette må du sjekke før du signerer avtalen.

Slik er bindingstiden hos noen utvalgte leverandører:

Telia og Ice har bindingstid på 12 måneder. Om du ønsker å si opp abonnementet før bindingstiden har gått ut, vil det medføre en avgift.

One Call, PlussMobil, Release og NorgesEnergi har ikke bindingstid.

Å binde seg for tolv måneder, kan være uheldig om du skal bruke abonnementet på en reise på tre uker. Abonnementene uten bindingstid koster ofte litt mer, men samtidig trenger du ikke betale avgift for si opp abonnementet før det har gått tolv måneder.

Inkluderte tilleggstjenester

Nedenfor finner du et utvalg tilleggstjenester fra ulike leverandører.

  • Rollover: Rollover betyr at du får overført dataen du ikke bruker til neste måned. Dette er noe flere leverandører tilbyr som standard i sine abonnementer. Hos Chilimobil har alle unntatt ett abonnement dette inkludert. Om du for eksempel har en datapakke på 10 GB, og du bruker 2 GB, kan du ta med den 8GB til neste måned – og dermed ha hele 18 GB å rutte med.
  • NettSlett: Nettslett sikret deg hjelp og veiledning ved uønskede hendelser på nett, og er inkludert hos flere leverandører, deriblant alle OneCall sine abonnementer.
  • Gratis GB: Hos Talkmore får du 10 GB i velkomstgave.
  • E-magasiner: PlussMobil tilbyr nye kunder tilgang til ulike e-magasin i fire måneder etter tegning av abonnement – blant annet.

Ruter

Det er ikke sikkert du har behov for en ruter. Hvis det bare er du som skal bruke bredbåndet, og bare på en enhet, vil det mest sannsynlig ikke være nødvendig.

Hvis dere er flere personer med flere enheter, kan det være hensiktsmessig med en ruter. Det finnes rutere i ulike størrelser. De minste ruterne kommer med batteri, og kan derfor brukes uten strøm – og lades med powerbank. Disse kan være smarte om du farter mye hit og dit, for en slik ruter kan du ha med i veska eller lomma.

De største ruterne har bedre dekning. Noen kan også tilkobles en antenne i tillegg, noe som kan være smart om du ønsker å optimalisere nettverkstilkoblingen. Mange bruker disse på hytta eller i bobilen.

Lesetips: Se også vår artikkel om hvordan bruke mobiltelefonen som ruter her.

Du kan velge mellom flere ulike rutere og antenner, alt etter hvilket behov for kapasitet og hastighet du har.

Dekning

Mobilt bredbånd er internett du kan ta med deg overalt det er dekning. Du har sikkert opplevd at dekningen kan være dårlig noen steder. Flere faktorer spiller en rolle for hvor raskt nettverk du får:

  •       Hvor mange som bruker nettverket samtidig
  •       Værforhold
  •       Hvor du befinner deg
  •       Tykke vegger e.l.

Når du skal avgjøre hvilket abonnement du skal velge, bør du undersøke om leverandøren har god dekning der du skal bruke mobiltelefonen. Åtte av ti nordmenn har i dag tilgang til 5G i der de bor, skriver Telia.

Mobilnettet til Telenor kom ut som raskest i verden, i en undersøkelse foretatt i 2018, skriver forskning.no. Men mye har skjedd med utbyggingen av 5G siden det, og hva som er det beste nettet for deg, kan du enkelt undersøke.

Sjekk ut hvilket mobilnett din leverandør bruker, og finn stedene dine på dekningskartene til Telia, Ice eller Telenor.

Mobilt bredbånd på reise

Dersom du bruker mye data på reisen, og vil dele internett med flere, kan mobilt bredbånd være en super løsning for deg. Kanskje har du lagt ut på langtur med barna i baksetet, og du vet at ingenting kan gi så god underholdning som å streame en film eller serie. I slike tilfeller er det enkelt og smart å bruke internettdelingsfunksjonen på mobiltelefonen din – også kalt «hotspot», eller du kan bruke en miniruter med batteri, som vi omtalte i kapitlet om abonnement.

Roaming

Før var det kostbart å bruke telefonen i utlandet, og mange slo av roamingen før de gikk ut av flyet. I dag er roaming regulert av EU, slik at du kan bruke mobildata fra nettverket i det landet du besøker, uten å tømme lommeboken. Ordningen med roaming gjelder i EU/EØS-land.

Sikkerhet

Å koble seg til åpne nettverk i utlandet, behøver ikke være en god idé. For det første kan det være dårlig dekning, men man er heller ikke sikret mot eventuelle informasjonstyveri. Den som administrerer nettverket kan ha uærlige hensikter, og du kan ende opp med å dele alt du gjør på nettet.

Om du i stedet bruker mobilt bredbånd, behøver du ikke å bekymre deg for dette.

Tilgang

Noen leverandører har begrensninger for bruk utenfor Norden, f.eks. Telia. Hos OneCall er det kun mulig å bruke mobilt bredbånd i Norge. Dette kan det være smart å undersøke før du skal ut å reise, så slipper du å betale for et abonnement du ikke kan bruke.

Dekning

Dårlig mobildekning kan sette en demper på opplevelsen, og behovet for tilgang til internett er stort. Hos nPerf kan du finne en oversikt over hvor i verden 5G nettverket er utbygd.

Vær bevisst på at noen leverandører ikke tilbyr mobilt bredbånd utenfor Norge, andre begrenser det til Norden. Sjekk dette før du reiser.

Oppsummering

Det er ulike fordeler og ulemper med mobilt bredbånd. Med denne oversikten kan du lettere få samlet informasjonen i denne artikkelen – og forhåpentligvis være et steg nærmere en beslutning på om mobilt bredbånd kan passe for deg.

Fordeler

  •   Med mobilt bredbånd kan man bruke flere enheter på nettet samtidig.
  •   Du kan få høy hastighet uansett hvor du befinner deg.
  •   På reise har du internett overalt hvor det er dekning.
  •   Det er enklere å holde kontroll over databruk og pris.
  •   Tilgang til internett der du ikke har WiFi.
  •   Med trådløs ruter får du enda mer stabilt nett.
  •   Det kan bli billigere enn trådløse bredbåndsløsninger.
  •   Mobilt bredbånd gjør at du slipper å tenke på kostnader med ekstra datapakker.
  •   Du er bedre sikret mot informasjonstyveri, som kan forekomme over WiFi.

Ulemper

  •   Du er hele tiden avhengig av dekningen der du befinner deg. Som nevnt tidligere avhenger dette av mange faktorer.
  •   Om du bruker mye data, kan det kan bli dyrere enn trådløst nettverk.
  •   Du har hele tiden en begrenset datapakke, og kan ikke bruke så mye du vil.
  •   Hvis mange bruker samme nett, kan du oppleve at hastigheten blir lavere.
  •   Du kan oppleve redusert fart på nettverket om du overstiger dataen som er inkludert.

For hvem er mobilt bredbånd et smart valg?

Om du trenger mye data, eller ønsker tilgang til internett på hytta, på teltturen eller på bussen, så kan mobilt bredbånd være løsningen for deg. Men om du bruker mye tid på hytta, og kun trenger internett innendørs, kan trådløst nettverk være en like rimelig og nyttig løsning.

Selv om bredbåndsdekningen i Norge i dag har kommet langt, finnes det fortsatt områder med få muligheter. Om du bor i et slikt område, kan mobilt bredbånd redde fredagskosen med gullrekka på TV.

På reise med familien kan mobilt bredbånd være det mest gunstige valget, fordi du kan dele internett med flere, og samtidig ha kontroll på både databruk og pris.

Ønsker du å bruke mobilt bredbånd på hytta, bør du ha en ruter for at du skal få mest mulig ut av abonnementet ditt.