Som student har man ikke alltid god råd, så det lønner seg å følge med på ulike studentrabatter. Her ser vi på hvilken type mobilabonnement som kan passe for studenter.
Å kunne vise frem et studentbevis fører ofte til rabatter på varer og tjenester. Mange vil ha studentene som kunder, men hva er det viktig å tenke over før man tegner et mobilabonnement? Det du bør sette deg inn i er:
- Dekning
- Innhold
- Pris
-
Dekning
Det er viktig å ha god dekning på mobilen. Hvis man oppholder seg i storbyene i Norge, har det ikke stor betydning hvilken operatør man velger. I rurale strøk, ved kysten og nord i landet, kan det være lurt å sjekke dekningskartet før man velger operatør. Telenor, Telia og Ice har noe varierende dekningsgrad forskjellige steder.
Man bør også tenke nøye over hvordan man bruker mobilen i helger og ferier. Drar man til en hytte, hvordan er dekningen der? Når du velger et abonnement, ønsker du at det skal fungere alle stedene du er.
-
Innhold
Når vi snakker om innholdet i abonnementet, er datamengden viktig. Det er gjerne her abonnementene skiller seg klart fra hverandre.
Det er også store forskjeller på hvor mye data man har bruk for, alt etter hvordan man bruker telefonen.
Hvis man stort sett bruker telefonen til å snakke med eller sende sms, trenger man ikke mye data. Imidlertid bruker de fleste i dag telefonen til mye mer, og det gjelder særlig studenter. Når telefonen brukes til å søke etter informasjon, bruke nettbaserte meldingstjenester, sosiale media og spill, så krever alt det data.
Det kan noen ganger være greit å starte med et abonnement med begrenset datamengde, og siden oppgradere hvis man ser at behovet melder seg. Imidlertid er det viktig å da være klar over at i mange abonnementer er det relativt kostbart å overstige datamengden sin. Da betaler man ofte et tillegg for å få ytterligere data den gjeldende måneden. Hvis man ser seg nødt til det, er det lurt å med en gang vurdere et annet abonnement.
Det kan også være andre ting med i abonnementet. Noen operatører har avtaler med strømmetjenester, slik at man får rabattert pris på musikk og filmer.
-
Pris
Slike ekstratjenester kan være lønnsomt å ta gjennom mobilabonnementet, dersom totalprisen blir lavere enn å kjøpe tjenestene hver for seg. Vær imidlertid oppmerksom på at strømmetjenestene også ofte har studentavtaler, slik at du kanskje vil kunne få den samme rabatten uavhengig av hvilket mobilabonnement du velger.
Du kan lett sammenligne studentilbudene de ulike operatørene har, når du har valgt ut om lag hvor stor datamengde du trenger.
Det er likevel også viktig å sammenligne prisene med andre typer abonnement. For eksempel kan det for noen lønne seg å i stedet ta familieabonnement, hvis man er flere sammen. Det lønner seg helt klart hvis mor betaler, men det kan også lønne seg dersom flere venner som går sammen om et slikt felles abonnement.
For tiden har Ice et billig abonnement for studenter, med 30 GB data for 99 kr i måneden. Det gjelder imidlertid kun for de to første månedene, deretter går det over til valgt abonnementspris. Det er likevel ikke en bindingstid, så det er enkelt å teste ut.
Chilimobil.no har også gode tilbud på abonnementer med fri data. Det kan være behagelig, med tanke på at du da aldri behøver å bekymre deg for hvor mye data du har brukt.
Forsikring på mobilen
En ny mobiltelefon kan gripe dypt inn i et studentbudsjett, derfor bør den holde så lenge som mulig. Samtidig er mange studenter mye ute, både på studier, reiser og fester. Så en forsikring på mobilen kan være en god investering.
Når man skal ha ny mobil, kan det dessuten være lurt å kjøpe brukt, enten på nettmarkeder, eller fra operatører som tilbyr brukte telefoner.
Oppsummert
Når studenter velger mobilabonnement, kan de oppnå gode studentrabatter. Samtidig bør de sammenligne abonnementene med tanke på:
- Datamengde og annet innhold
- Pris
- Dekning, hjemme og på ferier