Oppsigelsestid på mobilabonnement

Å bytte mobilabonnement fra et selskap til et annet vil som regel ikke skje umiddelbart, da det gjerne tar litt tid før alt er på plass. Vi forteller deg det viktigste du trenger å vite om oppsigelsestid på mobilabonnement, slik at det blir enklere for deg å planlegge overgangen til en ny leverandør.

Hva er oppsigelsestid på mobilabonnement? 

Det finnes mange forskjellige mobilavtaler på markedet, og de har som regel ulike vilkår og betingelser når det gjelder oppsigelsestid. For å få klarhet i hvor lang oppsigelsestid akkurat du har på ditt mobilabonnement, må du lese avtalevilkårene som du aksepterte da du bestilte abonnementet.

Oppsigelsestid på mobilabonnement vil si den tiden det tar før mobilavtalen er fullstendig opphevet. Når abonnementet er opphevet, kan du velge mobiloperatør og abonnementstype etter eget ønske.

Det kan være flere faktorer som vil påvirke oppsigelsestiden. Dersom du ikke har bindingstid på ditt nåværende mobilabonnement, vil det være uproblematisk å bytte leverandør eller abonnementstype.

Har du bindingstid, må du først sjekke at bindingsperioden er utløpt. Denne informasjonen finner du på nettsiden til din mobiloperatør. Maksimal bindingstid på mobilabonnementer for privatpersoner i Norge er 12 måneder. Har du lang tid igjen før bindingstiden på ditt abonnement er over, vil oppsigelsestiden på ditt mobilabonnement bli betydelig lenger enn vanlig.

Et mobilabonnement med bindingstid kan ikke sies opp uten at du må betale et bruddgebyr. Gebyrets størrelse er avhengig av hvor lang tid det er igjen av bindingstiden.

Det er viktig å sjekke om du har bindingstid på ditt mobilabonnement før du sier det opp. Bestiller du nytt abonnement hos en annen operatør før bindingstiden er avsluttet, må du regne med å betale på to abonnementer. Alternativt må du betale et bruddgebyr for å avslutte ditt gamle abonnement med bindingstid.

Hvor lang oppsigelsestid på mobilabonnement har jeg? 

Slik markedet er i dag, har samtlige mobilselskaper oppsigelsestid på mobilabonnement. Ofte er det oppsigelsestiden fastsatt til 1 måned. Det kan imidlertid være både både kortere eller lengre oppsigelsestid, da dette vil varierer etter hvilken operatør og mobilavtale du har.

Hos de fleste mobiloperatører må du betale månedsprisen for abonnementet ditt for inneværende måned. Det gjelder altså etter at oppsigelsen er mottatt av din mobiloperatør.

Skal du for eksempel bytte mobiloperatør, tar du kontakt med det nye selskapet. Da vil de ordne det praktiske med oppsigelse av ditt gamle abonnement. Dette er en enkel prosess, men det forutsetter at ditt eksisterende mobilabonnement ikke har bindingstid.

Lesetips! Forbrukerrådet: – Mobilabonnement

Operatørlås og oppsigelsestid på mobilabonnement 

Selv om de færreste mobiler i dag selges med operatørlås, kan det likevel hende at du har en eldre mobil som er låst til et bestemt selskap. For å kunne låse opp denne mobilen, må du kontakte kundeservice og få tilsendt en kode for å få fjernet låsen.

Et typisk eksempel på en operatørlåst mobil er at du får tilbud om å kjøpe en svært rimelig mobiltelefon. I avtalen inngår det et bestemt mobilabonnement som du er forpliktet til å ha i minst ett år.

I slike tilfeller kan oppsigelsestiden bli svært lang, spesielt om denne avtaleperioden ikke er fullstendig avsluttet. Når mobilen ikke lenger er operatørlåst, vil du imidlertid ha samme oppsigelsestid på ditt mobilabonnement som ved ordinære abonnementer.

En operatørlåst mobil er tilknyttet et bestemt abonnement fra en bestemt mobiloperatør. Maksimal oppsigelsestid på en operatørlåst mobil er 12 måneder.

Viktig å vite om oppsigelsestid på mobilabonnement

Når det gjelder bytte av mobiloperatør og oppsigelsestid på mobilabonnement, er det viktig å være klar over at du i enkelte tilfeller kan bli dobbeltfakturert. Det vil si at du i overgangsperioden må betale både for det nye og det gamle mobilabonnementet. Som oftest skjer dette hvis du inngår en avtale om et nytt abonnement hos en annen operatør på samme tidspunkt som du sier opp din gamle avtale.

Årsaken til dette er at mobilkunder som forlater en mobiloperatør, må betale fullt månedsbeløp for den inneværende måneden. Tegner du et nytt abonnement hos en annen operatør på samme tidspunkt, vil du dermed måtte betale fullt beløp for dette også i den samme måneden.

For å unngå dobbeltfakturering bør du derfor velge utportering fra din mobiloperatør siste dag i måneden. Det vil med andre ord si den 30. eller den 31. i måneden.

Dersom du ikke kan velge porteringsdato på nettsiden til din mobiloperatør, må du kontakte kundeservice slik at de kan hjelpe deg.

Operasjonen der du bytter mobilabonnement fra en operatør til en annen, heter portering. Selve porteringen tar som regel  7 – 10 dager.

Husk også å være oppmerksom på bindingstid og oppsigelsestid på mobilabonnement når du bestiller nytt abonnement hos en annen leverandør. Da vet du hvilke regler som gjelder dersom du på et senere tidspunkt ønsker å bytte mobiloperatør.

De fleste mobilselskaper har gode rutiner når det gjelder oppsigelse av mobilabonnement. Telenor, Telia og Ice tilbyr mobilabonnementer uten bindingstid og har dessuten kort oppsigelsestid.

Oppsigelsestid på mobilabonnement fra Telenor, Telia og Ice

Telenor har ingen bindingstid på sine mobilavtaler, og når det gjelder oppsigelsestid på mobilabonnement, plikter du å betale for inneværende måned. Det betyr i praksis at dersom du sier opp ditt abonnement hos Telenor i midten av januar måned, må du likevel betale full abonnementspris for hele januar.

De samme reglene gjelder hos mobiloperatøren Telia. Her må du også betale for inneværende måned, selv om du sier opp ditt abonnement helt i begynnelsen av den.

Dersom du ønsker å si opp ditt mobilabonnement hos operatøren Ice, har de en oppsigelsestid på én måned.

Det er viktig å være klar over at det ikke foreligger noen oppsigelsestid dersom du kun vil endre ditt mobilabonnement hos den samme operatøren. Da vil en oppgradering eller nedgradering av abonnementet skje umiddelbart. Det er kun når du bytter fra en operatør til en annen, at det er snakk om oppsigelsestid.

Oppsummering

  • Oppsigelsestid på mobilabonnement er hos de fleste mobiloperatører 1 – 2 måneder. I oppsigelsestiden er du forpliktet til å betale vanlig månedsbeløp for ditt mobilabonnement.
  • Har du bindingstid på ditt mobilabonnement eller operatørlåst mobil, er maksimal oppsigelsestid 12 måneder.
  • For å unngå dobbeltfakturering bør du sørge for å bytte mobilabonnement i månedsskiftet, og ikke midt i en måned. Det gjelder i de tilfeller der du skal bytte mobiloperatør og ikke kun endre på ditt abonnement.
  • Mobiloperatørene Telenor og Telia har kort oppsigelsestid der du kun plikter å betale for inneværende måned.