Mobilabonnement med betalingsanmerkning

I de fleste tilfeller vil det være vanskelig å få innvilget et vanlig mobilabonnement med betalingsanmerkning. Det er fordi mobiloperatører som regel kredittsjekker nye kunder. Vi forteller deg hvilke alternative mobilabonnementer som likevel kan være aktuelle, selv om du har en eller flere betalingsanmerkninger.

Hva er egentlig mobilabonnement med betalingsanmerkning? 

Dersom du ikke har betalt en forfalt faktura, vil du etter en periode motta et inkassokrav. Betaler du heller ikke inkassokravet innen fristen, vil du få en betalingsanmerkning.

En slik anmerkning vil ha negative konsekvenser for din kredittscore, noe som blant annet vil føre til at du ikke vil få innvilget forbrukslån eller boliglån. Du vil dessuten få avslag på handlekontoer, som gjør det mulig å utsette eller dele opp betalingen på varekjøp. Siden alle banker foretar en kredittsjekk av nye kunder, vil det fremkomme at du har en betalingsanmerkning.

Det samme gjelder dersom du forsøker å tegne et tilfeldig mobilabonnement hos en av landets mobiloperatører. Operatøren foretar en kredittsjekk, noe som gir selskapet informasjon om at du har en betalingsanmerkning eller ikke. En betalingsanmerkningen vil dermed hindre deg i å kunne tegne det abonnementet du selv ønsker.

Likevel finnes det enkelte abonnementer der mobiloperatører ikke tar kredittsjekk av nye kunder. Ved å velge denne muligheten, kan du dermed oppnå et mobilabonnement med betalingsanmerkning.

Lesetips! Telenor.no: – Slik får du mobilabonnement uten kredittsjekk

Et ordinært mobilabonnement krever kredittsjekk, og personer med betalingsanmerkninger vil ikke kunne bruke denne type tjeneste til sin mobil. Mobilselskaper vil dermed avslå søknaden, da de mener at det er stor risiko for mislighold av en slik mobilavtale.

Hvorfor får jeg ikke et ordinært mobilabonnement med betalingsanmerkning?

Dersom det kommer frem i en kredittsjekk at du har en betalingsanmerkning, vil dette fortelle mobiloperatøren at du ikke har god nok kredittverdighet. Det betyr at med andre ord at betalingsevnen din er dårlig.

Ønsker du å ha mobilabonnement med betalingsanmerkning, vil mobiloperatøren som mottar din henvendelse anse at det er stor risiko for at du vil misligholde avtalen. Derfor ønsker ikke mobiloperatører å tilby abonnementer til personer som har en betalingsanmerkning.

Har du derimot god kredittverdighet, gir dette en indikasjon på at du er en god betaler. En kredittvurdering eller en kredittscore måles ut fra et poengtall mellom 0 og 100. Jo høyere poengsum, jo bedre kredittverdighet har du.

Du kan sjekke din egen kredittverdighet på nettsidene til et av landets kredittopplysningsbyråer. Eksempler på slike byråer er Bisnode, Evry og Experian.

Husk at du kan bestille et valgfritt mobilabonnement så snart betalingsanmerkningen er slettet. Dette skjer et par virkedager etter at du har nedbetalt inkassogjelden. Det er også viktig å være klar over at en betalingsanmerkning kun kan stå på ditt navn i en periode på 4 år.

Tips: Se beste mobilabonnement på vår forside.

En betalingsanmerkning fører alltid til at din kredittverdighet blir dårlig. Det er årsaken til at det ikke er mulig å tegne et ordinært mobilabonnement med betalingsanmerkning.

Tilbydere av mobilabonnement med betalingsanmerkning

I dag finnes det to alternativer for personer med betalingsanmerkning som ønsker å ha mobilabonnement:

  • Forhåndsbetalt abonnement
  • Kontantkort

Når det gjelder disse løsningene, er det ingen krav om at mobiloperatørene må foreta en kredittsjekk av sine nye kunder. Dermed kan også personer med en betalingsanmerkning få muligheten til å ha et velfungerende mobilabonnement.

Forhåndsbetalt abonnement 

Mange mobiloperatører har spesielle mobilabonnement der nye kunder ikke kredittsjekkes eksternt. De fleste operatører vil imidlertid se på din betalingshistorikk, dersom du har vært kunde hos dem tidligere. På denne måten kan du likevel skaffe deg et mobilabonnement med betalingsanmerkning.

Et forhåndsbetalt mobilabonnement fungerer som et kontantkort, men har i tillegg fordeler som et ordinært mobilabonnement. Hos de fleste mobilselskapene vil du få fri tale og SMS / MMS, og hos enkelte kan du i tillegg få med tjenesten “Data Rollover” i abonnementet. Det betyr at du kan overføre ubrukt mobildata til neste måned.

Inngår du avtale om et forhåndsbetalt abonnement, må du velge hvor mye mobildata du ønsker å ha tilgjengelig hver måned. Siden mobildata er det som koster mest, vil månedsprisen å betale for mobilabonnementet påvirkes av hvilken pakkeløsning du velger.

Du kan velge mellom en rekke forhåndsbetalte mobilabonnementer på markedet, og noen av disse er følgende:

  • Telenor Forskudd
  • Talkmore Forhåndsbetalt
  • OneCall Folkepakka Kontroll
  • MyCall EU+

Forhåndsbetalt mobilabonnement egner seg best for personer som bruker mobilen ofte. Den største forskjellen på et forhåndsbetalt abonnement og et ordinært mobilabonnement er at du betaler før du bruker pengene. Ved et ordinært abonnement betaler du etterskuddsvis.

Kontantkort

Et kontantkort er en god løsning hvis du fortrinnsvis bruker mobilen til å ringe eller sende SMS bare en gang i blant. Du betaler for din mobilbruk på forskudd med et kontantkort, og du kan fylle på penger på kontantkortet når du selv ønsker det. Enkleste metode for påfylling av et kontantkort skjer via mobiloperatørens app med Vipps.

Du mottar ingen månedlig faktura med et kontantkort. Er kontoen din tom for penger, vil du ikke kunne ringe, sende SMS / MMS eller bruke mobildata.

Et kontantkort for mobil er ofte dyrere i bruk enn et vanlig mobilabonnement. Det er fordi satsene for mobildata, SMS og ringetid er høyere. Likevel er et kontantkort et bra alternativ til et ordinært mobilabonnement, og det gir deg god kontroll på pengebruken. Du slipper dessuten å bekymre deg for å skulle få høye mobilregninger.

Mange mobiloperatører tilbyr kontantkort som en alternativ løsning til mobilabonnementer, deriblant Telenor, Telia og OneCall.

Siden du ikke kan få et ordinært mobilabonnement med betalingsanmerkning, må du benytte alternative løsninger. Da er kontantkort eller forhåndsbetalt abonnement gode alternativer.

Mer om mobil og mobilabonnement uten kredittsjekk 

De aller fleste har behov for en mobiltelefon, enten det er i jobbsammenheng eller til privat bruk. Har du havnet i et økonomisk uføre, vil du på grunn av kredittsjekken ikke kunne tegne et ordinært mobilabonnement med betalingsanmerkning. Du har likevel mulighet til å betale kontant for en mobil, og velge kontantkort eller et forhåndsbetalt abonnement.

Har du betalingsanmerkning og ønsker å kjøpe en mobiltelefon på avbetaling, må du derimot regne med å få avslag. Det er fordi handlekontoer eller kjøp på kreditt alltid vil kredittsjekkes.

Du vil heller ikke få tilgang til den populære mobiltjenesten SWAP hos Telenor, da det også her kreves at du ikke har betalingsanmerkning. SWAP-tjenesten foregår ved at du kjøper en mobiltelefon på avbetaling, og du kan etter 12 måneder bytte din SWAP-telefon til en nyere modell om det er ønskelig.

Oppsummering

  • Det vil være vanskelig å kunne få et ordinært mobilabonnement med betalingsanmerkning. Det skyldes at mobiloperatører tar kredittsjekk av deg som ny kunde, der det vil fremkomme om du har inkassosaker eller betalingsanmerkninger.
  • En betalingsanmerkning vil medføre at du får avslag når du ønsker å tegne et ordinært mobilabonnement.
  • Selv om du har en betalingsanmerkning, kan du likevel inngå avtale med en operatør om kontantkort eller et forhåndsbetalt mobilabonnement. I disse tilfellene vil det ikke bli tatt kredittsjekk av deg, da du betaler for bruk av mobiltjenester forskuddsvis.
  • Eksempler på forhåndsbetalte mobilabonnementer er Telenor Forskudd, Talkmore Forhåndsbetalt og OneCall Folkepakka Kontroll.