Forskjellen på data-SIM, tvilling-SIM og ekstra-SIM

Her er en oversikt over de ulike SIM-løsningene som finnes på markedet. For hva er egentlig data-SIM, tvilling-SIM og ekstra-SIM?

Det er lett å gå seg bort i alle begrepene i mobiltelefonverden. Derfor skal vi hjelpe deg med å forklare noen av dem. SIM-kortet er lite av utseende, men stort i funksjon. SIM-kort kommer i flere varianter. De fleste operatører tilbyr både data-SIM, ekstra-SIM og tvilling-SIM, og du trenger mest sannsynlig ikke å bytte ut SIM-kortet du allerede har.

Dette er ikke noe du blakker deg på, men prisene varierer. Sjekk opp hva din mobiloperatør tilbyr. Noen av leverandørene vil sende deg et SIM-kort gratis, hos andre må du betale en engangssum eller en månedssum – eller begge deler.

Trenger du flere SIM-kort, finnes det flere løsninger. Vi skal lose deg gjennom ulike SIM-korttyper, slik at du lettere kan velge det som passer deg best.

Og – hvis du lurer – disse SIM-kortene kan også brukes utenfor Norge. De fungerer godt både i EU og EØS-land, og i andre deler av verden hvor de har dekning.

SIM-kort: Kommer i flere størrelser, alt etter hvor det skal brukes. Nano-SIM er minst, Macro-SIM mellomst og Mini-SIM størst.

Data-SIM: Kan brukes til å dele datapakken. Er mest gunstig i nettbrett og enheter man ikke ringer med.

Tvilling-SIM: En kopi av SIM-kortet ditt, og kan brukes på samme måte.

Ekstra-SIM: en slags hybrid som kan brukes i alle enheter. Tilbys av kun noen få operatører, og er en billig løsning.

Om du trenger flere SIM-kort, finnes det gode løsninger. Men vær obs på at funksjon og pris varierer.

SIM-kort

Alle funksjonelle telefoner har et SIM-kort – eller flere. Før var alle SIM-kort i samme størrelse. De første SIM-kortene kom på slutten av 80-tallet og var på størrelse med et kredittkort. Disse finnes ikke lenger, og mye har skjedd i utviklingen av SIM-kort de siste 30 årene.

Du har sikkert sett at det finnes ulike størrelser i dag. Noen er bittesmå, bare drøye 12 *8 mm, og disse kalles Nano- SIM. Man har også Micro-SIM, som er hakket større med sine 15*12mm, og Mini-SIM med sine 25*15 mm. Sistnevnte ble introdusert allerede i 1993.

Uansett størrelse, så har de til felles at mobiltelefonen din er avhengig av kortet for å fungere på best mulig måte. Om du skal skifte mobiloperatør, må du skifte SIM-kort.

Data-SIM

Om du ønsker å ha et SIM-kort i en annen enhet enn en telefon, kan Data-SIM være riktig valg for deg. Et Data-SIM får du tilsendt av leverandøren mot et lite pristillegg.

Data-SIM kan være en gunstig løsning i mange sammenhenger.

Data-SIM kan være smart over alt hvor du ikke har WiFi. På hytta kan du putte kortet i ruteren. Men vær bevisst på at GB flyr raskt av sted, om du deler datapakke med familie og venner. Om familien er ute på reise, kan du la ungene streame en film eller serie, mens du fortsatt har kontroll over egen telefon.

Du vil bruke tjenestene via mobilabonnementet ditt, på samme måte som du gjør når du bruker telefonen, men du vil ikke ha tilgang til å sende meldinger eller ringe. Eksempelvis kan du bruke nettbrettet til å streame serier, og slik bruke av datapakken som ligger i abonnementet.

Det finnes ett unntak til regelen. Telenor tilbyr Data-SIM med mulighet for telefoni, men da vil ikke ditt nummer vises – men nummeret til Data-SIM-kortet.

Prisene varierer fra operatør til operatør. Hos ICE koster Data-SIM 29,- per måned, mens det hos Telenor koster 49,- eller 99,- per måned.

I utseende ser Data-SIM-kortet helt likt ut som Tvilling-SIM, men i funksjon er de svært ulike.

Data-SIM er en god løsning om du skal oppholde deg i områder uten WiFi.

Tvilling-SIM

Hvis du ønsker å kunne ringe og sende meldinger fra en annen enhet, finnes det en praktisk løsning for dette. Du kan også få tilsendt to like, ordinære SIM-kort, der det ene er en kopi av det andre. Dette kalles Tvilling-SIM.

Å ha en ekstra mobil kan for mange være gunstig. Kanskje har du en gammel mobil liggende, og denne kan få nytteverdi med et Tvilling-SIM. Pendler du? Da kan du ha en mobil liggende i bilen eller på hybelen. Om du har barn som du trenger å få tak i, kan du sette et Tvilling-SIM-kort inn i din gamle mobil.

Det er inkludert ett tvilling-SIM per abonnement, noe som betyr at du kan ha to like SIM-kort – men kun betale for ett abonnement. Om du ønsker flere enn to, må du opprette et nytt abonnement. Det er ryddig og greit å ha kontroll på bruk, når alt kommer på samme faktura.

Når du ringer og sender meldinger, vil ditt vanlige telefonnummer vises. Om noen ringer deg, vil begge enhetene ringe – og du kan velge hvilken du svarer på.

Tvilling-SIM skiller seg fra Data-SIM fordi du kan bruke alle funksjoner idet kortet settes inn i en annen enhet. Det er viktig å være klar over at dette SIM-kortet ikke ikke brukes i nettbrett eller rutere. Da er det Data-SIM som gjelder.

Her er også prisene ulike. Hos Chilimobil koster Tvilling-SIM 99,- i etableringssum og deretter 59,- per måned. Talkmore tilbyr samme etableringssum og 29,- per måned.

Vær obs på at noen operatører kan stenge for databruk, SMS og MMS på Tvilling-SIM. Mange operatører hevder at kortet kan brukes i nettbrett med telefonfunksjoner, men det fungerer uten tvil best i telefon og smartklokke.

Tvilling-SIM er en kopi av SIM-kortet ditt, og dette kan brukes til både telefoni og data.

Ekstra-SIM

Hvis Data-SIM og Tvilling-SIM ikke var helt det du lette etter, kan det være at Ekstra-SIM oppfyller dine behov. Ekstra-SIM kan kalles en mellomting av disse to. Et slikt kort kan du plassere i alle enheter, for eksempel nettbrett og telefoner, og du kan ringe og bruke mobildata. Det kan ikke brukes til MMS.

Det er kun noen få operatører som tilbyr Ekstra-SIM som erstatning for tvilling- og data-SIM. Hos MyCall får du Ekstra-SIM gratis, og hos OneCall koster det 29,- per måned.

Velg smart uten å blakke deg

Når du har kartlagt dine behov, kan du enkelt bestille et ekstra SIM-kort hos din leverandør. Om du trenger tilgang til videoer utenfor WIFI-soner, kan Data-SIM være det beste alternativet. Ønsker du muligheten til å ringe og sende meldinger fra en annen enhet, kan du gå for Tvilling-SIM. Om du vil ha en mellomting, kan du sjekke ut om din leverandør tilbyr Ekstra-SIM.

Greier du ikke å bestemme deg, kan du bestille ett av hvert.  Ingen av løsningene er noe man blakker seg. Mulighetene er mange – og den beste løsningen for deg er nå innen rekkevidde.