Mobil uten abonnement

Det kan være vanskelig å vite om det er best å kjøpe mobil med abonnement eller mobil uten abonnement. Vi forteller deg hva du bør tenke på når du skal kjøpe ny mobiltelefon, slik at du kan velge beste løsning for deg.

Hva menes med mobil uten abonnement?

Stadig flere foretrekker å kjøpe ny mobil uten abonnement. Det er kanskje først og fremst fordi de oppnår frihet til å velge mobiloperatør, kontantkort eller et abonnement som passer perfekt til sitt eget bruksmønster. I tillegg slipper man å måtte forholde seg til kravet om bindingstid hos en bestemt mobiloperatør.

Mobil uten abonnement betyr dermed at du ikke velger å kjøpe en pakkeløsning som består av både mobiltelefon og abonnement.

Kjøp av mobil med abonnement kan i utgangspunktet virke forlokkende, da prisen på selve mobilen er betydelig lavere enn om du ikke ønsker å inkludere et mobilabonnement.

Velger du en mobiltelefon med bindingstid, kan prisen være opptil flere tusen kroner billigere. Likevel er det usikkert om prisen totalt sett blir lavere, nettopp fordi disse abonnementene ofte er dyrere enn nødvendig.

På grunn av bindingstiden er du dessuten forpliktet til å betale på det medfølgende abonnementet i lang tid. De fleste mobiloperatører har en bindingstid på ett år.

Les også: Smartepenger.no: – Mobiltelefonkjøp med eller uten abonnement?

Er du komfortabel med å binde deg til en bestemt mobiloperatør, vil kjøp av mobil med abonnement være et alternativ. Ønsker du derimot å ha frihet til å velge ditt eget abonnement, bør du heller velge å kjøpe mobil uten abonnement.

Derfor kjøper mange mobil uten abonnement

Det kan være flere årsaker til at mange foretrekker å kjøpe mobil uten abonnement. Noen grunner kan være følgende:

  • Kanskje du allerede har et familie- eller bedriftsabonnement som du er fornøyd med
  • Du foretrekker kontantkort eller bruker svært lite mobildata i hverdagen
  • Det kan være du ønsker å kjøpe en billig brukt mobiltelefon
  • Du har muligens ikke lyst til å binde deg til et bestemt mobilabonnement
  • Du ønsker kanskje rett og slett å velge mobiloperatør selv

Husk at de aller fleste mobiler kan fås kjøpt med eller uten abonnement. Dette gjelder enten det er snakk om de nyeste iPhone-modellene fra Apple eller andre kjente merkevarer som Samsung, Nokia, Sony eller Motorola.

Mange synes det er fristende å kjøpe en mobil med abonnement til redusert pris. For at dette skal være en god løsning, bør du være sikker på at abonnementet er tilpasset dine behov og mobilvaner.

Hva koster en mobil uten abonnement?

Ønsker du å kjøpe en ny mobil uten abonnement, vil prisen være høyere enn om du velger en mobil med bindingstid. På den annen side forplikter du deg ikke til å betale på et helt bestemt abonnement, som kanskje er dyrere enn du har behov for. Husk at prisen på et mobilabonnement påvirkes først og fremst av hvor mye datamengde du trenger.

Når du leter etter en ny mobiltelefon, bør du skaffe deg oversikt over mobilpriser fra ulike elektronikkjeder. Det er ofte gode tilbud på mobiltelefon, og dermed lønner det seg å ta turen innom både Elkjøp, Power og andre steder som selger mobiler for å sjekke prisnivået før du bestemmer deg.

Du kan finne en velfungerende mobil uten abonnement fra et par tusenlapper og oppover. Men dersom du vil ha en av de nyeste iPhone-modellene, må du regne med å betale over 10 000 kroner. Uansett hvilket merke du ser etter, bør du tenke gjennom dine behov før du kjøper. Det kan for eksempel være at du prioriterer god skjermstørrelse, et supert mobilkamera eller at mobilen må støtte 5G-nettet.

Flere elektronikkjeder tilbyr sine kunder handlekonto, der du kan kjøpe mobil på avbetaling. Dette kan være et godt alternativ til kjøp av mobil med bindingstid. Da slipper du å måtte ut med hele kjøpesummen når du trenger ny mobiltelefon. Du får muligheten til å dele opp betalingen i 12, 24 eller 36 måneder.

Fordeler og ulemper med mobil uten abonnement 

Den største fordelen ved å velge å kjøpe mobil uten abonnement, er at du slipper å binde deg til en operatør. Du unngår også bindingstid på et helt bestemt mobilabonnement. Det er dessuten vanlig at mobiler med bindingstid blir solgt sammen med dyre abonnementstyper. I verste fall må du betale lenge på et abonnement som ikke passer for deg.

Bruker du mye mobildata i måneden, kan det i noen tilfeller likevel være aktuelt å kjøpe mobil sammen med et abonnement. Men dersom du sjelden er på nett på mobilen, vil det være bortkastet å ha et dyrt abonnement som inkluderer mer mobildata enn det du trenger.

Den aller største ulempen når du skal kjøpe mobil uten abonnement, er at det ofte blir en stor engangsutgift. Det gjelder særlig hvis du vil kjøpe en av de nyeste og mest attraktive modellene. Ikke alle har råd til å betale en høy engangssum, og da kan en prisredusert mobil med abonnement være en bedre løsning for din privatøkonomi.

Kjøp av mobil uten abonnement gir deg frihet til å velge både mobiloperatør og mobilabonnement. I tillegg slipper du bindingstid på 12 måneder. Det betyr at du kan bytte abonnement når du selv vil, uten å måtte vente til bindingstiden er utløpt.

Oppsummering

  • Mobil uten abonnement vil si at du kun kjøper selve mobilen. Mobilen vil ha en høyere pris enn om du velger å kjøpe mobil med abonnement. Totalt sett kan det likevel lønne seg å kjøpe uten abonnement. Det er fordi du sannsynligvis vil velge et billigere mobilabonnement, og månedsprisen vil bli lavere.
  • Velger du mobil uten abonnement, gir det deg frihet og fleksibilitet når du skal velge operatør. Du får dessuten muligheten til å velge kontantkort eller finne et rimelig mobilabonnement hos en valgfri mobiloperatør.
  • Et mobilkjøp uten abonnement finnes i alle prisklasser og for alle behov. Ønsker du en ny og attraktiv 5G-modell, må du regne med at den koster et sted mellom 8.000 og 12.000 kroner.
  • Å kjøpe en mobil uten abonnement kan være en stor engangsutgift. Likevel er det slik at det kan lønne seg over en lengre periode. Årsaken til dette er at abonnementer som medfølger mobiler, ofte har en høy månedspris.