Fordeler og ulemper ved kjøp av mobil med abonnement

Skal du kjøpe mobil med abonnement? Vi gir deg en oversikt over fordeler og ulemper – og fører deg nærmere en trygg beslutning.

Før du gjennomfører betalingen, råder vi deg til å ta en ekstra titt på prisen – hva innebærer avtalen, egentlig?

Om det er smartest å kjøpe mobiltelefon med eller uten abonnement, avhenger av flere faktorer, deriblant dine behov og hva abonnementet som følger mobiltelefonen innebærer.

Fordeler

#1. Det er enkelt

For mange er det å velge hvilken mobiltelefon man skal ha, et vanskelig og tidkrevende valg. Om du går for en løsning med abonnement, er dette valget allerede tatt. Du slipper å saumfare nettet etter hvilket abonnement du skal gå for.

#2. Du slipper å ruinere deg

Å betale hele mobiltelefonen på en gang, kan for mange være et stort inngrep i lommeboka. Om du kjøper en mobiltelefon med binding, kan du utsette betalingen og fordele den over ett år.

#3. Du kan få goder i abonnementet

Mange leverandører tilbyr tilleggsgoder om man signerer på abonnement med bindingstid hos dem. Dette varierer, men det kan for eksempel være ubegrenset lagring i nettsky eller gratis ringetid fra utland.

En fordel med å kjøpe mobiltelefon med abonnement, er at du kan fordele betalingen ut over et helt år, i stedet for å blakke deg ved kjøp.

Ulemper

#1. Du kan ende opp med en høyere pris

De rabatterte mobiltelefonene er rabatterte av en årsak. Ofte må du signere på en avtale om abonnement og bindingstid på to år. For at du skal kunne sammenligne prisene, må du regne ut hva mobiltelefonen vil koste deg i løpet av disse to årene.

For eksempel koster en ny Sony Xperia 5 IV uten abonnement 9990,- hos Elkjøp. Om du velger å binde deg til et abonnement til 429,- fra Telia, betaler du 9390,- som førstegangs sum for telefonen. Den totale kostnaden blir 11256 kroner. Det er over 1000 kroner du kunne ha spart ved å betale alt med en gang. Ikke sjelden kan vi se at prisen ved en sånn løsning kan bli høyere, enn om du kjøper mobiltelefonen for en dyrere engangssum.

#2. Du får et abonnement som ikke er tilpasset dine behov

Prisen på abonnementet som følger med mobiltelefonen, kan være høy for deg og ditt bruk. Det er ingen hemmelighet at leverandørene vil tilby abonnement som de tjener på å tilby; for selv om de har kunden i fokus, skal de også tjene penger. Kanskje bruker du mye GB, og abonnementet har få inkludert. Da ender du opp med å betale ekstra for de GB du bruker som går over de som er inkludert i abonnementet.

#3. Du er låst til abonnementet

Hvis du synes at abonnementet ikke passer deg, er for dyrt eller hvis du av andre årsaker vil bryte bindingstiden, må du betale et gebyr for å avslutte det før tiden. Det betyr at du heller ikke kan selge mobilen om du vil det, uten å betale et gebyr før det har gått tolv måneder.

Hvis du velger en mobiltelefon med bindingstid, får du ikke like mye frihet som hvis du velger en uten abonnement.

Velg ut fra ditt behov

  • Om du ønsker frihet til å velge selv, til å avslutte bindingstid og ha full kontroll på hva du bruker penger på, råder vi deg til å kjøpe en mobiltelefon som ikke er bundet til et abonnement.
  • Slik kan du velge et abonnement ut fra det du trenger, og du kan velge å bytte ut både det og mobiltelefonen når du vil.
  • På den andre siden, om du vil gjøre det enkelt, og ikke vil blakke deg med å betale hele mobiltelefonen i ett jafs, kan det være et smart valg å kjøpe mobiltelefon med bindingstid.
  • Vi anbefaler deg å undersøke hva du har behov for i ett abonnement, om det er stor datapakke eller dekning, og velg ut fra dette. Å gå for den tilsynelatende billigste og enkleste løsningen, behøver ikke alltid å være den smarteste.