Forskjellene på mobilt bredbånd og trådløst bredbånd

Usikker på hva du skal velge? Her får du en guide til alt du trenger å vite om forskjellene på mobilt og trådløst bredbånd.

Vi vil lose deg gjennom følgende:

  •   Dekning
  •   Mobilt bredbånd
  •   Trådløst bredbånd
  •   Forskjeller på mobilt og trådløst bredbånd

Dekning

Der vi før brukte skjerm til å legge kabal, ringe en venn eller sende en melding, har vi i dag mye av livet vårt i mobiltelefonen, ipaden og PCen. Derfor er tilgangen til nett, med god hastighet og kapasitet, viktig for at vi skal kunne være så interaktive som vi ønsker – både når vi er hjemme, på hytta og på ferie.

Heldigvis har det skjedd mye på denne fronten siden vi fikk internett tidlig på 90-tallet. 5G-nettet er stadig under utbygging, og ifølge Telia skal tilgangen på 5G favne hele landet innen året er omme.

Det finnes tre mobilnett i Norge i dag: Ice, Telenor og Telia. Andre leverandører av ulike abonnenter låner deres nett, og dekningen avhenger av hvor du befinner deg. For at du skal få mest mulig ut av ditt abonnement, bør du undersøke hvilket mobilnett din leverandør bruker. Du kan også sjekke dekningskartene til Telia, Ice eller Telenor.

På nettsidene til nPerf kan du se hvor i verden 5G nettet finnes.

Mobilt bredbånd

Mobilt bredbånd er nettverk som kobler seg på mobilnettet. Det betyr at du kan få internett der du er, så lenge du har dekning. Men – det er ikke dekning overalt. Du har kanskje kjent på frustrasjonen over å ikke kunne lese avisen, sende et bilde eller se en video?

Flere faktorer påvirker dekningen, blant annet værforhold, om du befinner deg i et dalsøkk, på et fjell eller et annet område med dårlig tilgang til mobilmast, tykke vegger. Om dere er flere som bruker nettverket, kan du også oppleve at hastigheten blir dårligere.

Flere faktorer påvirker dekningen. Undersøk hvilket mobilnett din leverandør er tilknyttet, og hvordan dekningen er der du skal oppholde deg.

Om du er mye på farta, er mobilt bredbånd et godt alternativ. Kanskje ønsker du tilgang til nett på hytta, i bobilen eller på bussen til jobb. For mange kan dette være rimeligere enn å bruke data via vanlig mobilabonnement. Ekstra data utover de inkluderte GB kan gi kostnader utover det du hadde estimert med.

Med mobildata får du ofte mer data for pengene, for målet er her å kun gi deg internett. Du kan ikke ringe og sende meldinger med mobilt bredbånd, og det fungerer ikke på fly.

Men også ved mobilt bredbånd kan du oppleve å bruke opp datapakken i abonnementet ditt. De fleste leverandørene setter da ned hastigheten betraktelig, eller stenger helt av tilgangen din til internett.

Priser på mobilt bredbånd

Prisene varierer ut fra størrelsen på datapakken og andre vilkår. Nedenfor finner du en prisoversikt fra utvalgte leverandører. På Tek.no kan du sammenligne ulike abonnementer, for å finne det abonnementet som passer best for deg og dine behov.

Telia

  • 10 GB til 129,-
  • 40 GB til 229,-
  • 100 GB til 275,-

Disse abonnementene kan ikke brukes utenfor Norden og Baltikum. Bindingstiden er 12 måneder.

Ice

  • 75 GB til 479,-
  • 200 GB til 599,-
  • 600 GB til 899,-/mnd.

De tre første månedene får man halv pris. Bindingstiden er 12 måneder.

 One Call

  • 10 GB til 249,-
  • 20GB til 349,-
  • 50 GB til 449,-.

Kan ikke brukes utenfor Norge. Her er ingen bindingstid

NorgesEnergi

  • 100GB til 599,-

Det er ikke bindingstid på dette abonnementet.

Trådløst bredbånd

Internett er en nødvendighet – for mange både for hobby og jobb. De aller fleste nordmenn har internettilgang i hjemmet sitt, og derfor er også kravene til hastighet og kapasitet høye. Da trådløst bredbånd kom på banen for få år siden, fylte det et tomrom i markedet.

Flere som bor i utkantstrøk har ikke tilgang til vanlig fiber. Trådløst bredbånd ble en etterlengtet mulighet for å få stabilt nettverk, også der fiber ikke kunne tilbys.

Her slipper du unna graving i hagen eller en stor antenne på utsiden av veggen. Du trenger en antenneboks for å få trådløst bredbånd, for slik kan man få best mulig dekning. Vær bevisst på at du må betale for denne.

Abonnementet på trådløst bredbånd fungerer på samme måte som andre bredbånd. Man betaler for en viss hastighet og en gitt datapakke.

Trådløst bredbånd er en ny løsning – og en god løsning om du ikke har tilgang til fibernett der du bor.

I motsetning til mobilt bredbånd, sendes trådløst bredbånd via en utendørs antenne. For mange er dette et smart valg av nettverk i hjemmet. Hastigheten vil være mer stabil enn ved mobilt bredbånd, fordi antennen gir bedre signaler mellom enheten din og nettverket.

Her får du ubegrenset bruk av data, og du trenger ikke å tenke på at du vil miste nettet eller betale dyre dommer så raskt du har surfet mer enn planlagt.

Priser på trådløst bredbånd

For ordens skyld: «Mbps» står for megabits per sekund, og viser til hastigheten via nettverket.

Telenor:

  • 500 Mbps: 1249,-/mnd.
  • 200 Mbps: 849-/mnd.

Utendørs antenne 999,- inkl. montering. Bindingstid: 12 måneder.

Telia:

  • 500 Mbps – 1249,-/mnd.
  • 250 Mbps – 829,-/mnd.

Utendørs antenne 1999,- inkl. montering. Bindingstid: 12 måneder.

NextGentel:

  • 200 Mbps – 799,-/mnd.
  • 300 Mbps – 800,-/mnd.

Utendørs antenne 999,- inkl. montering. Bindingstid: 12 måneder.

Forskjeller mellom mobilt og trådløst bredbånd

Stabilitet og hastighet

Med mobilt bredbånd har man ubegrenset fart. Hvor god kapasitet nettverket har, avhenger av dekningen, og du kan derfor oppleve at det går tregt.

Det trådløse bredbåndet er mer stabilt, fordi det bruker en antenne utendørs for å optimalisere signalet, men her har du begrensning på kapasiteten. Hastighetssperren finner du informasjon om under «min side» hos leverandøren din.

Fleksibilitet

Trådløst bredbånd er laget for hjemmet ditt, mens mobilt bredbånd er nettverk for hytta eller på reise. Der det mobile bredbåndet kan gi deg nett uansett hvor du befinner deg, kan trådløst bredbånd kun gi deg nett på adressen der du bor.

Med mobilt bredbånd har du større fleksibilitet til å bruke nett der du befinner deg, så lenge det er dekning.

Datakvote

Begge har datakvote, altså en mengde GB inkludert i måneden, men den trådløse løsningen har mer data inkludert enn den mobile.

Trådløst bredbånd: Hos NextGentel får man 2000 GB inkludert i abonnementet med 200 Mbps (799,-/mnd).

Mobilt bredbånd: Ice tilbyr 200 GB til 599,-/mnd.

Vi ser at prisdifferansen er på 200,-, men differansen på antall GB er enorm. Mobilt bredbånd har mye lavere datakvote, og er derfor det beste alternativet utenfor hjemmet – altså der man ikke oppholder seg mesteparten av tiden.

Å kjøpe ekstra data er mulig, men kan være kostbart. Sjekk med leverandøren din hva det koster.

Kostnader

Det koster litt å installere trådløst bredbånd, siden du trenger en antenne. Vi så tidligere at antennene i våre eksempler ligger mellom 999,- og 1999,- kroner. Du kan velge antenne ut fra behov. Noen er for 4G, andre for 5G.

Men, når det er sagt, du kan også kjøpe ruter og antenne til mobilt bredbånd. Hvis det bare er du som skal bruke bredbåndet, og bare på en enhet, vil det mest sannsynlig ikke være nødvendig.

Om dere er flere som vil surfe, kan du med fordel kjøpe en ruter. Disse varierer i størrelse etter ditt behov, og koster alt fra 500,- til flere tusen kroner. Jo bedre signal du ønsker, jo mer penger må du ut med.

Den største forskjellenpå trådløst og mobilt bredbånd er at førstnevnte er låst til en adresse – og at datakvoten her er mye større.

Like, men ulike

Kanskje er ikke løsningene så ulike. Begge bruker 5G-nettet og har en gitt datakvote inkludert. Den største forskjellen på mobilt bredbånd og trådløst bredbånd er fleksibiliteten.

For at du skal kunne velge den beste løsningen for deg, er det i hovedsak to ting du bør kartlegge:

  •       Hvor trenger du nett? Hjemme eller på farten?
  •       Hvor mye data/hastighet har du behov for?

Om svaret er at du trenger et fleksibelt nett, som du kan bruke på bussen, på biltur med barna eller på hytta, er mobilt bredbånd riktig valg for deg.

Men om du trenger stabilitet og mye kapasitet, og ønsker å ha nett hjemme der du bor, bør du velge trådløst bredbånd.