Slik får du internett på hytta eller i campingvogn

Ønsker du internett når du er på hytta eller i campingvogna, finnes det flere muligheter. Her får du fire alternativer for å få raskt internett.

Internett på hytta til hjemmekontor og ferie

Det primitive hyttelivet, slik det var før, er i endring. I dag ønsker mange å være tilgjengelige og på nett, også på hytta og i campingvogna.

Det kan være arena både for ferie og hjemmekontor. Uansett er det gunstig med raskt internett. Dårlig vær kan gi mange timer innendørs, og da kan det være greit for både barn og voksne å slappe av med en skjerm. Slik kan man holde kontakten med venner, være sosial med spill online og streame serier og filmer.

Hva er vel bedre enn å krype opp i sofaen med et varmt pledd og sette på en ny episode av favorittserien, mens uværet herjer utenfor vinduet?

Heldigvis finnes det flere alternativer for å dekke behovet for raskt internett. Nedenfor går vi gjennom fire ulike alternativer for å få internett på hytta eller i campingvogna.

Alternativ 1: Få internett med mobilt bredbånd

Mobilt bredbånd er en trådløs internettforbindelse som tilbys gjennom mobilnettverket. For å kunne bruke mobilt bredbånd på hytta eller i campingvogna, trenger du et abonnement på mobilt bredbånd og en ruter.

Mobilt bredbånd er ofte billigere enn et vanlig mobilabonnement, fordi det ikke er mulig å ringe eller sende SMS. Prisene på de fleste abonnementene ligger fra alt mellom 199 kroner (10 GB – PlussMobil) til 2999 kroner (1000 GB – Saga Mobil). Her finnes også billigere og dyrere.

Dette kjennetegner mobilt bredbånd:

#1 Det er trådløst

Med mobilt bredbånd kobler man seg til trådløs teknologi, som 4G eller 5G, avhengig av dekningen der man befinner seg. Du kan undersøke dekningen der hytta eller campingvogna er på dekningskartene til Ice, Telenor og Telia.

I dekningskartene til Ice, Telenor og Telia kan du undersøke hvordan dekningen er på hytta eller i campingvogna.

#2 Du tegner et abonnement

Abonnementet på mobilt bredbånd fungerer ganske likt som et vanlig mobilabonnement. Her velger du et abonnement med en datapakke som passer for deg og ditt forbruk. Du betaler mer for større datapakker.

#3 Du trenger en ruter

Hvis du ønsker å dele nett med flere, trenger du en ruter. Rutere kommer i ulike størrelser, ut fra hvor høy hastighet du har behov for. Små rutere går på batteri. Dette kan være en smart løsning om du ikke har innlagt strøm. Disse ruterne har ikke like god dekning som de store ruterne.

De store ruterne trenger strømtilførsel, og noen kan også tilkobles en antenne som monteres utendørs. Ønsker du å utnytte det mobile bredbåndet til det ytterste, kan dette være den beste løsningen for deg.

NB: For at ruteren skal fungere, må du kjøpe med et SIM-kort.

Lesetips: Les mer om mobilt bredbånd her.

Alternativ 2: Internett over mobilnettet

Du kan velge å bruke mobilnettet for å få internett på hytta. Dette kan være en smart løsning om du har et mobilabonnement med ubegrenset data.

Kanskje har du et mobilabonnement med fri data? Har du i tillegg god dekning der du har hytte, kan du bruke mobilnettet. Det går an å dele internett fra mobilen.

Dette kjennetegner internett via mobilnettet:

#1 Du er avhengig av god dekning

Ligger hytta i et område med god 5G-dekning, vil du få høy hastighet på nettet. Dekningen avhenger også av hvor mange som bruker nettet og værforhold.

#2 Du bruker data fra mobilabonnementet

Når du bruker mobilnettet, vil dataen forsvinne raskt fra datapakken din, og særlig om du deler internett med andre.

Hastigheten settes ned etter et visst antall brukte GB, og du kan ende opp med å betale mye for ekstra datapakker. Derfor vil det å bruke mobilnettet som internett på hytta eller i campingvogna, være mest gunstig for deg som ikke bruker internett til ting som krever mye kapasitet.

Lesetips: Se også alle mobilabonnement på vår forside.

Alternativ 3: Få Internett på hytta og i campingvogna med trådløst bredbånd

Trådløst bredbånd er en løsning mange velger på hytta. På lik linje med mobilt bredbånd bruker også denne løsningen mobilnettverket.

Trådløst brebånd krever at installasjonen skjer på en fast adresse. I motsetning til mobilt bredbånd, kan derfor ikke internett brukes utenfor rekkevidden til ruteren.

Telenor har egne hytteabonnement som i pris ligger fra 499 kroner til 699 kroner. Antenne og montering på 1999,- kommer i tillegg.

Dette kjennetegner trådløst bredbånd:

#1 Det er trådløst

Med trådløst bredbånd får enheten din tilgang til internett via radiobølger. Innenfor bredbåndets rekkevidde kan du bevege deg fritt og likevel ha internett. Rekkevidden avhenger av flere faktorer, som tykke vegger og type ruter.

#2 Du trenger en ruter og en antenne

Forskjellen er at med trådløst bredbånd vil du i tillegg ha en antenne utendørs som fanger opp signaler fra mastene. Dette gir et mer stabilt nettverk.

Hos Telenor, for eksempel, koster antenne og installasjon kr. 1999,-.

Du trenger også en ruter. Denne ruteren skal sende og motta data gjennom radiobølgene.

Noen steder er det mulig å få fiber på hytta. Dette er det dyreste alternativet, men gir på sin side en hastighet som ikke kan sammenlignes med de andre alternativene.

Alternativ 4: Få internett med fibernett

Kanskje har du mulighet til å koble deg på et fibernett? I dag har mange faste husstander fiber, men nettet bygges stadig ut, og flere benytter seg av tilgangen på hytta eller fra campingvogna.

Hastigheten på fibernettet er svært høy.

Dette kjennetegner fibernett:

#1 Det krever graving

For å få fiber på hytta eller i campingvogna, må det graves for å koble på fastnettet som går i bakken.

#2 Det koster mer

Fibernett er kostbart, i hvert fall sett i forhold til de andre alternativene som vi har nevnt. Her vil også prisene avhenge av hvor høy hastighet du trenger. Månedsprisen ligger fra 650 kroner til over 1000 kroner.

Oppsummering

  1. Det finnes flere muligheter for internett på hytta eller i campingvogna. Her er det viktig å undersøke egne behov for å finne riktig løsning for deg.
  2. Er det bare du som skal bruke nettverket på hytta, og stort sett til jobb, trenger du kanskje ikke en stor datapakke. Da kan det være at du kan bruke det mobile nettverket eller kjøpe et mobilt bredbånd.
  3. Skal du strømme serier eller spille online, ha videosamtaler eller dele nettet med flere, vil det kreve mer hastighet. Da kan et trådløst bredbånd være en smart løsning.