Spar data i utlandet med eSIM

Visste du at du kan spare data og penger på å bruke eSIM i utlandet?

Uansett om du er på strand- eller storbyferie, er mobiltelefonen god å ha for avkobling. GB flyr raskt unna – og det kan også pengene gjøre.

Men med eSIM kan du ta kontroll på både databruk og lommebok – for løsningene eSIM tilbyr er ofte gunstigere i pris enn å kjøpe ekstra datapakker hos din norske leverandør.

Hva er eSIM?

Kort fortalt er eSIM et digitalt SIM-kort som er innebygd i mobiltelefonen. Du kan bruke eSIM samtidig som ditt vanlige kort, men dette trenger du ikke å sette inn i mobiltelefonen. Et eSIM vil også tilknyttes et mobilabonnement.

Det som er nytt med eSIM, sett i forhold til de andre SIM-kortene, er at du kan koble den til for eksempel en smartklokke, og slik være tilgjengelig på mobilen selv om den ligger hjemme og du er ute på farten.

Hvis du ønsker å ha tilgang til internett med en gang du går ut av flyet, kan det være smart å installere eSIM-kortet før du reiser.

Fordeler med eSIM

God dekning

Dekningen finnes i omtrent 100 land over hele verden. Det betyr at du kan reise rundt med full frihet til å surfe, uansett hvor på kloden du befinner deg.

Rask og enkel nedlastning

Appene er enkle å finne, og innstalleringen tar kun noen minutter. eSIM er klart til bruk med én gang.

Lettvint og effektivt

Å slippe å skifte SIM-kort er befriende, og der er helelektroniske eSIM genial – både hjemme og på reise.

Sikre betalingsmetoder

Om du er skeptisk til ulike betalingsmetoder fra utlandet, eller selgere som tar bildet av pass eller annen legitimasjon, slipper du ofte å blottlegge personnummer for å få tak i eSIM, uavhengig av hvilket land du handler fra.

Trygg surfing

Å koble seg på hvilket som helst offentlig WiFi-nettverk i et annet land, trenger ikke være det tryggeste. Du vet ikke hva andre på samme nett kan stjele av din informasjon. Derfor anbefales det at du bruker mobildata, slik man kan gjøre med eSIM.

Prisene hos norske everandører er ofte høye om du skal kjøpe ekstra datapakker på utenlandsreise.

Mange valgmuligheter

Valgmulighetene er mange om du velger å kjøpe et eSIM-kort. Du kan velge hvilket SIM-kort telefoner og meldinger skal gå gjennom, og eksempelvis bare bruke eSIM-kortet til utelukkende data.

De fleste nye mobiltelefoner kan bruke dette digitale kortet. Hos blant annet Chilimobil kan du finne en oversikt over hvilke mobiltelefoner som er kompatible med eSIM. Hos engelske GSM Arena kan du lete gjennom en oppdatert oversikt.

For å aktivere kortet, får du en QR-kode, eller du kan aktivere via en app. Uansett metode vil du være sikret en trygg nedlastning av eSIM. Det vanlige SIM-kortet ditt kan stå i telefonen underveis. Hos Apple kan du se hvilke mobiltelefonoperatører og globale operatører som tilbyr eSIM.

Tips: Les også om forskjellen på Data SIM, tvilling SIM og Ekstra SIM.

Fri roaming i Europa

Mye har skjedd i teknologien de siste tiårene, noe som også påvirker mobiltelefonens funksjon på reise. Før hadde vi viktige reisedokumenter i rumpetaska eller en veske rundt halsen. I dag har vi samlet det meste på mobiltelefonen. Vi kan ringe hjem med videochat, dele fine bildekollasjer fra reisen, lese nyheter fra hjemlandet, finne fram i ukjente byer – og ha kontroll på viktige dokumenter. Behovet for tilgang til data er derfor stort.

Før kunne man raskt få en stor ekstra utgift ved å bruke data bare man reiste ut av landet, og mange skrudde av roamingen. Nå har EU kommet med reguleringer som gjør at det er fri roaming i land i EU og EØS. Ved roaming kobler man seg på et annet nettverk i landet man besøker, uten at man må betale mer for å bruke det. Alle leverandører har dette inkludert i sine abonnement.

Dataroaming i land i EU/EØS er inkludert i abonnementene. Men utenfor disse landene kan det fort bli kostbart å surfe.Om du skal reise utenfor Europa, kan du oppdage at du må begrense mobiltelefonbruken for å ikke bruke reisebudsjettet på GB. Ifølge OneCall er blant annet Monaco, Andorra, Albania, Bosnia og Makedonia land hvor databruk kan medføre høyere kostnader.

Hos Telefon aktiveres datapakken når du begynner å bruke den. Her er prisene slik for en reise til Brasil: Pris pr dag: 79,-, MB pr dag: 70MB.

Om du trenger mer data, må du kjøpe tilleggspakker. Da har du to muligheter hos Telenor: 1 GB til 399,- eller 70MB til 79,-.

Ulike alternativer for å spare data

Det kan være data å spare på å bruke eSIM. De norske abonnementsleverandørene er igjen knyttet til leverandører av eSIM, blant andre Airalo Holafly og GigSky. Ikke alle er tilgjengelige i alle land, men alle har apper til både IPhone og Android. Likevel må du være klar over at de nevnte leverandørene tar gebyr for samtaler eller meldinger.

Prisene er gunstige, og du får ubegrenset med data inkludert i kortets abonnement. Ofte kan en ekstra datapakke hos norske operatører være dyre. For eksempel koster 1GB ekstra 119,- hos Telia og 79,- hos Telenor. Derfor kan det være svært lønnsomt for deg å velge eSIM foran ekstra datapakker.

Dette er lettvint: Her er det bare å velge en løsning som passer deg og skanne QR-koden, så er dataen straks klar til bruk. Abonnementet begynner ikke før du har tatt i bruk datapakken, og når du kobler til for første gang, vil du få tilgang til 5G-nettet uten problemer.

Priser

Nedenfor har vi tatt utgangspunkt i prisene i Brasil. Det varierer hvilke datapakker som tilbys. Holafly tilbyr kun en pakke på 6GB i Brasil, men man kan legge inn flere av denne i handlevognen. Pakkene er annerledes i f.eks. USA. Du kan legge inn hvilket land du vil for å undersøke priser på hjemmesiden deres.

Dollarkursen er i dag på 10,74 NOK, og prisene er avrundet til nærmeste femmer.

Airalo: 5GB til 375,-, 10 GB til 630,-

Holafly: 6GB til 470,-, 12GB til 940,-

Gigsky: 1 GB til 65,-, 3GB til 180,-, 5GB til 300,-

Om vi sammenligner prisene med Telenors datapakke i Brasil, ser vi at du får mer data for pengene ved å bruke en av disse appene.

Disse selskapene fungerer ikke bare i utlandet; også i Norge kan du nyte godt av deres datapakkeløsninger. Å gå for en slik løsning i stedet for ekstra datapakke hos din abonnementsleverandør, kan være et rimeligere alternativ.

eSIM er enkelt og nytenkende; du kan gjøre klart alt før du reiser, og begynne å betale fra første MB du bruker.

En effektiv og trygg løsning

  • Med eSIM er det enkelt å ta kontroll på databruken og kjøpe datapakke etter behov. Det er ingen tvil om at eSIM både er praktisk og en nytenkende løsning; i riktig gate for oss som liker at ting er effektive og lettvinte, både hjemme og på reise.
  • Når du reiser til utlandet, utenfor EU/EUS, er det lurt å tenke over hvilken løsning du har behov for. Om du bruker telefonen mye, kan du spare penger på å velge eSIM. Hos Airalo får du 5GB for 25 kroner mindre enn en ekstra datapakke på 1GB hos Telenor.
  • Og du? Husk at det alltid er tryggere å bruke mobildata enn WiFi. Slik hindrer du at noen stjeler informasjonen din.