Dataroaming

De fleste har hørt om dataroaming, men er kanskje usikre på hva det betyr. Her forklarer vi hva dataroaming er, og hvordan du bruker det fornuftig.

Dataroaming og mobildata

Det er viktig å ikke forveksle begrepene «dataroaming» og «mobildata», selv om de ofte benyttes i de samme sammenhengene.

  • Datanettverk er mobilnettverk som gjør det mulig for deg å overføre data til og fra mobiltelefonen din.
  • Dataroaming gjør det mulig for deg å koble deg på datanettverk i nærheten, når du er utenfor det området ditt eget nettverk dekker.

Dataroaming er en funksjon du kan velge å skru på og av på mobiltelefonen din.

Dataroaming ikke nødvendig for anrop

Dersom du er utenfor rekkevidden av ditt datanettverk, trenger du ikke slå på dataroaming for å ringe eller sende tekstmeldinger.

Imidlertid vil du måtte koble deg på et datanettverk for å overføre data. Det betyr at hvis du vil på internett eller bruke sosiale media som overfører data, så må du finne et nettverk.

Hvis du har slått på dataroaming vil det gå automatisk. Da vil som regel telefonen din lete opp tilgjengelige nettverk, og koble seg til et.

Med dataroaming kan du la telefonen din automatisk koble seg til lokale nettverk. Vær imidlertid oppmerksom på hva som er gjeldende regler for prising av dataroaming der du er.

Økte kostnader med dataroaming

Det er imidlertid ikke gratis å koble seg på ulike lokale nettverk når man er på reise. Hvor mye du må betale kan variere svært mye.

Innen EØS skal det ikke lenger være veldig kostbart med dataroaming. EU har innført det de kaller «Roam Like Home»-praksis. Det betyr at mobiltelefon-kunder skal kunne ringe, sende tekstmeldinger eller overføre data hvor som helst i EU, Storbritannia og EØS-området uten at det tilkommer ekstra kostnader. Du kan lese mer om dette blant annet på Telias nettsider.

Dersom man reiser utenfor Europa er imidlertid situasjonen en annen.

Mange operatører har inngått avtaler direkte med operatører i ulike land. Derfor kan det fortsatt hende at man unngår skyhøye priser.

Imidlertid bør man sjekke med sin mobiloperatør før man drar til land utenfor Europa. På den måten kan man være forberedt. Dersom det ikke er noen avtale med operatører i det landet du skal reise til, kan det være fornuftig å begrense dataroaming.

Det er også verdt å huske på at hvis man reiser til områder som ikke dekkes av basestasjonene til de vanlige mobilnettselskapene, kan det tilkommer ekstra utgifter. Det kan være om bord på skip og ferger, eller på fly med dekning.

Dette er fordi dekningen på disse stedene ofte er via satellitt. Selv om det er snakk om ferger eller fly innad i Europa, kan det hende de ikke er dekket av «Roam Like Home»-reglene.

Tips: Les også vår artikkel om mobilnett i Norge her.

Sikkerhet ved dataroaming

En grunn til å benytte dataroaming også i land hvor det fører til ekstra kostnader, er likevel sikkerheten.

Hvis man må overføre data, er det sikrere å gjøre det via dataroaming enn ved å koble seg til usikrede wifi-nett på hoteller eller andre steder.

Hvis man er uheldig med en slik usikret wifi-oppkobling, kan i verste fall uhederlige personer få tilgang til informasjonen du har på mobiltelefonen din. I slike tilfeller kan det derfor være bedre å benytte dataroaming, og så være nøye med å slå den av når man er ferdig.

«Roam Like Home»-reglene gjør at du ikke trenger å betale ekstra ved dataroaming innen EU, Storbritannia og EØS-området.

Oppsummert

Dataroaming er en funksjon man kan slå på, for å la telefonen koble seg opp til lokale nettverk når man er på reise. Så lenge man oppholder seg i EU og EØS-området gjør EU-regler at man ikke skal kunne få betydelige ekstra kostnader.

Men dersom man reiser utenfor Europa kan det bli svært dyrt med dataroaming. Viktige ting å huske på med dataroaming er:

  • Som regel ikke ekstra kostnader innen Europa
  • Sjekk om ditt mobilselskap har avtale med landet, hvis du reiser utenfor Europa
  • Dataoverføring er sikrere med dataroaming enn ved usikrede wifi-nettverk
  • Slå av dataroaming når du er ferdig med å bruke det