En ny undersøkelse fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har undersøkt mobilmarkedet i Norge. Her får du de viktigste funnene.
Formålet med undersøkelsen om mobilmarkedet i Norge
Undersøkelsen «Bærekraftig konkurranse i det norske mobilmarkedet» har som hensikt å undersøke konkurransedyktige mobilnett i Norge anno 2023.
De viktigste funnene om mobilmarkedet i Norge
#1. God dekning er viktig
Norske kunder forventer god mobildekning. Telenor markedsfører sine produkter med geografisk god dekning, og fremmer at de har Norges beste mobilnett. Selskapet har også en stor markedsandel. Derfor kan man anta at selskapet anser dekning som en viktig faktor for konkurransen i mobilmarkedet.
Telias markedsføring er ikke like fremtredende som Telenors. Men deres budskap om at de skal være «først med 5G til hele Norge», tydeliggjør at de har et ønske om å være god på dekning.
Nordmenn har behov for god dekning, også i ubebodde områder. Vi er mobile, mange av oss omfavner friluftsliv, jakt og fiske, og bruker gjerne hytta og fritidsboligen på fjellet eller på kysten.
Undersøkelsen konkluderer ut fra dette med at for ytterligere et konkurransedyktig mobilnett vil god dekning være viktig.
Tips: Les mer om mobildekning her: mobilabonnement.com/dekningskart/
#2. Må ha minst 20% av markedsandelene
For en ny, konkurransedyktig leverandør, vil det være nødvendig med minst 20% av markedsandelene. Et visst antall kunder kreves for å oppnå en viss omsetning.
Ice kan få til å lage et mobilnett som er symmetrisk med de andre, men det kreves ikke full symmetri, viser undersøkelsen. Nye produkter og tjenester kan gjøre konkurransen mer jevn mellom Telenor, Telia og Ice.
Viktigheten av god mobildekning, tilleggstjenester som skylagring, og nok kapasitet øker for alle kundegrupper, både på privat-, grossist- og bedriftsmarkedet.
Ice har kun en liten andel markedskunder, mens privatkundene er svært tilfredse. Sett i forhold til Telenor og Telia, er det spesielt prisene Ice scorer høyt på. Pris vil være et viktig område for Ice sin satsing på privatmarkedet.
#3. Høy kapasitet og utbygging er viktig
Ved å investere i å bygge ut flere basestasjoner, skal kapasiteten i norske mobilnett økes. Dette kan føre til en utfordring for en tredje leverandør, på grunn av at de har færre kunder som disse kostnadene kan fordeles på.
Utbyggingen av satellitter kan gi bedre dekning i grisgrendte strøk. Hvis satellitt-aktørene gis tilgang til mobilleverandørenes frekvenser, vil mobilleverandørene få en sentral rolle i dette markedet.
Omtrent 40-60% av en mobiloperatørs totalkostnader over tid vil kunne knyttes til mobilnettets utbygging og drift. Kostnader til frekvens kan bli en ulempe for Ice, som ikke har et like bredt nedslagsfelt og like høy inntekt som Telenor og Telia.
#4. Norske kunder har god råd og lav bruk av mobildata
Mobilmarkedet i Norge ligger på toppen i Europa når det kommer til gjennomsnittsinntekt per måned per kunde ( ARPU), og dette gjelder særlig Telenor.
Norske brukere har lav bruk av mobildata sett i forhold til andre land i Norden. Dette kan skyldes at en del brukere av norske mobilnett ikke har abonnementer med ubegrenset data, samtidig som WIFI-tilgangen er bred. Disse faktorene indikerer at et tredje mobilnett kan bli konkurransedyktig.
På grunn av at vi har en høy andel bedriftsabonnement sett i forhold til andre land i Europa, utgjør inntektene fra bedriftsabonnement en stor andel av omsetningen for leverandører. Bedriftsabonnement sto for 38% av omsetningen i 2022. ARPU er høy, men denne høye andelen av bedriftsabonnement kan gjøre det mer krevende for en tredje leverandør å markedsføre seg med pris som trekkplaster for nye kunder.
#5. Utbygging av mobiltårn
I Norge er det Telenor Infra og Telia Towers som er de største tårnselskapene. Før eide mobiloperatørene infrastrukturen, men nå har de to nevnte selskapene etablert egne mobiltårn. Dette er først og fremst et ledd i å fremme verdier. Her har Telenor og Telia en fordel, sett i forhold til Ice, siden Ice ikke har egne tårn.
Denne utbyggingen vil forenkle utbyggingen av nye nett, bredbånds- og 5G-tjenester. Her vil fokuset på drift øke.
Oppsummering
- Undersøkelsen «Bærekraftig konkurranse i det norske mobilmarkedet» ble utført på oppdrag for Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom). Hensikten med undersøkelsen var å undersøke kjennetegn ved konkurransedyktige mobilnett i Norge anno 2023.
- Norske kunder vil ha god dekning, også i ubebodde områder, noe de største mobilnettleverandørene fremmer i sin markedsføring at de har. Telenor markedsfører at de har god også dekning nord i landet og i grisgrendte strøk.
- For at et tredje selskap skal bli konkurransedyktig, viser forskning og empiri at det bør ha minst 20% av markedsandelene. Det er også viktig at selskapet tilbyr gode, oppdaterte løsninger for skylagring, 5G-tjenester, høy kapasitet med mer. Nye produkter og tjenester kan utjevne konkurransen mellom Telenor, Telia og Ice.
Kilde: Volden, Bjørnar et.al. (Harald Wium Lie, Amund Kvalbein, Jon Ivar Kroken, Mikael Christiansson og Lars Juvik), 2023: Bærekraftig konkurranse i det norske mobilmarkedet. Utredning på oppdrag for Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.